Biden: Tvåstatslösning ”enda lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Eldupphöret mellan Israel och Hamas ser ut att hålla. Flera nyhetbyråer rapporterar att USA:s utrikesminister Antony Blinken är på väg till Israel för att visa stöd för den senaste utvecklingen samtidigt som president Joe Biden förespråkar en tvåstatslösning.

Tiotusentals människor gav sig på fredagen ut på gatorna i Gaza stad för att höra sig för om hur grannarna mår, inspektera förstörda byggnader och begrava döda anhöriga. Räddningsmanskap arbetar mot klockan och med knappa resurser för att hitta eventuella överlevande i rasmassorna.

– Vi har inget annat hem. Jag får bo i ett tält på bråten efter mitt hus till dess att det har byggts upp igen, säger 70-årige Nazmi Dahdoud, vars bostad förstördes i en israelisk flygräd.

Israel-Palestina 2021

Från östra Jerusalem rapporterades under fredagen fortsatta sammandrabbningar, däribland vid al-Aqsa-moskén, där polisen sköt distraktionsgranater mot palestinier, som i flera fall hade kastat stenar och molotovcocktails.

Tvåstatslösning ”enda lösningen”

USA:s president Joe Biden säger att han har sagt till israelerna att sluta strida i Jerusalem, men också att han är fortsatt beslutsam när det gäller att skydda Israel.

Han understryker också behovet av en tvåstatslösning, och beskriver detta som ”den enda lösningen” på konflikten.

På onsdag och torsdag nästa vecka väntas den amerikanske utrikesministern Antony Blinken komma till Västbanken för att mötas med de båda stridande parterna och visa stöd för eldupphöret. Varken den israeliska eller palestinska sidan, eller USA, har ännu offentliggjort någon mer detaljerad plan för Blinkens besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet