TV-producenten och vaccinationsmotståndaren Del Bigtree kallas ibland för antivaccin-kändis i USA. Foto: Privat

Amerikanska vaccinmotståndare tar sikte på coronavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska ”anti lockdown”-demonstranter, som protesterar mot corona-utegångsförbud, har rönt stor uppmärksamhet och skarpa reaktioner. Men de har också hittat stöd och allierade bland de kontroversiella vaccinmotståndare som i USA kallas ”anti-vaxxers”.

I regeringens medicinska experter har delar av de två grupperna hittat en gemensam fiende.

När demonstranter samlades i Texas för att protestera mot nedstängningen på grund av corona så fanns också Del Bigtree på plats för att prata med folk. Han har kallats för en ”antivaccin-kändis” och anklagats för att själv och genom sin organisation ICAN sprida myter och tvivel om vaccin, något han själv viftar bort.

Han säger att ”anti-vaxxer” är ett brett och nedsättande begrepp som syftar till att avfärda andra åsikter än de dominerande i forskarvärlden. Och påstår sig inte ens vara emot vaccin.

Coronapandemin

– Någon dag kanske de gör ordentliga säkerhetstest, eller så kanske det kommer en sjukdom som är så allvarlig att jag är villig att ta risken, säger Bigtree själv i en intervju med SVT:s program Utrikesbyrån.

Bigtree: Ekonomiska motiv

Är det dödliga coronaviruset då en sådan smitta, som får Bigtree att kunna tänka sig att ta ett vaccin? Svaret på den frågan är nej. Bigtree säger att han och hans familj inte tillhör någon riskgrupp och att han därför inte skulle ta ett vaccin.

Han framhåller att man i stället ska fokusera på att behandla riskgrupper och han hävdar själv att förespråkandet av allmän coronavaccination främst handlar om pengar.

– Läkemedelsindustrin tjänar bara en viss mängd pengar om de säljer en produkt till 0,3 procent av befolkningen. De vill mycket hellre göra en produkt som världens regeringar påtvingar 99,7 procent, säger han.

Avfärdar kritik

Världshälsorganisationen listade i fjol tveksamhet inför vaccin som ett av tio hot mot global hälsa, och Bigtrees åsikter går stick i stäv med den stora majoriteten i forskarvärlden. Han har inte heller själv någon medicinsk utbildning, men framhåller ändå att han har rätt i sak. Och han avfärdar kritik om att han skrämmer folk med ovetenskapliga teorier.

– Att ställa frågor är inte att skrämmas. Att säga att de frågorna orsakar rädsla eller fara är att skrämmas, säger han.

– Det är läskigt att se censuren runtom i världen av mig och sajter som min som ifrågasätter.

Utrikesbyrån sänds på onsdagar klockan 22.15 i SVT2. Du kan också se veckans program om corona och vaccinmotståndet här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet