Amerikanskt terrorlarm förlängs

Uppdaterad
Publicerad

USA och flera andra västländer förlänger stängningen sina beskickningar i Mellanöstern och Afrika. Amerikanska politiker hyllar övervakningsprogrammen i tv-sofforna.

Ingen ny information har framkommit om de terrorhandlingar amerikansk underrättelsetjänst påstår är nära förestående, men USA väljer ändå ”av säkerhetsskäl” att förlänga stängningen av 19 ambassader och konsulat på den Arabiska halvön och stänga ytterligare några beskickningar i Afrika, meddelar landets utrikesdepartement.

Närmaste dagarna

Storbritannien och Frankrike kommer också att hålla sina ambassader i Jemen stängda resten av veckan. Även Norge stänger sin ambassad i Saudiarabien och ökar säkerheten i andra städer, uppger NRK. Sverige håller öppet som vanligt, meddelar UD.

Terrorhot i Jemen

Amerikansk underrättelsetjänst är övertygad om att de samtal på internet som plockats upp visar att en attack är planerad de närmaste dagarna, men säger sig inte ha någon information om var den är tänkt äga rum. Enligt den amerikanske terroranalytikern Seth G. Jones, ett tecken på att det inte finns någon enhetlig terrorrörelse.

– Det nya al-Qaida ska ses som en löst sammansatt rörelse snarare än en enhetlig organisation, säger han till New York Times.

”Nödvändig övervakning”

Det amerikanska larmet om ett stundande terrorhot kommer samtidigt som USA:s regering är utsatt för stark kritik för sin omfattande övervakning av kommunikation inom och utanför landets gränser.

Såväl demokrater som republikaner tog plats i tv-soffor runtom i USA under söndagen för att betona hur allvarligt hotet är och försvara den amerikanska övervakningen.

– Om vi inte hade de här programmen skulle vi inte kunna lyssna på ”bovarna”, sade vice ordföranden för senatens underrättelsekommitté, republikanen Saxby Chambliss, i en intervju med NBC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot i Jemen

Mer i ämnet