”Inte ens mina föräldrar vill se oss” berättar Amina för SVT Nyheters korrespondent. Foto: Johan Ripås/SVT

Amina fördes bort och våldtogs av Boko Haram – förkastas av sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram har kidnappat tusentals unga kvinnor och män. Pojkarna tvingas bli mördare och flickorna görs till jihadisternas fruar. Men de som lyckas fly ur terrorgruppens grepp är ofta inte välkomna tillbaka.SVT Nyheter träffade Amina Gimba som födde en dotter i Boko Harams fångenskap.

– Inte ens mina egna föräldrar vill se oss, berättar Amina Gimpa för SVT Nyheter.

Hon fördes bort när Boko Haram attackerade staden Bama i september 2014. I över ett år levde hon som fru till en av Boko Harams jihadister. De var alla smutsiga och obildade, säger hon. 

Men även om hon föraktar pappan till sina barn kommer hon göra allt för att hennes dotter Fatima ska få ett bra liv.

– Jag överger aldrig henne. Men vi har det inte lätt. Alla andra barn ses som söner och döttrar till dem i byn. Men min dotter ses bara som ett Boko Haram-barn. Ingenting annat, säger Amina.

En natt för åtta månader sedan lyckades Amina fly tillsammans med sin dotter.

”Inte ens mina föräldrar vill se oss”

Liksom tusentals andra unga kvinnor och män som varit kidnappade av Boko Haram är Amina dubbelt drabbad. Hon blev bortförd mot sin vilja och sedan utstött från sitt samhälle när hon kom tillbaka. 

Amina lever nu i av ett av de flera stora flyktingläger som finns här i Maiduguri.

– Många har förlorat nära och kära till Boko Haram och det är kanske därför som de föraktar mitt barn. De vill inte ha med med oss att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.