• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Amnesty: även rebeller begår övergrepp

Publicerad

Amnesty International uppger att även rebellerna i Syrien begår övergrepp även om regeringen bär huvudansvaret för eskaleringen av våldet.

Syriska rebeller kränker också de mänskliga rättigheterna i kampen mot regeringsstyrkorna, även om dessa episoder bleknar jämfört med regeringsstyrkornas, uppger Amnesty International.

Donatella Rovera, utredare vid människorättsgruppen, har tillbringat flera veckor i Syrien. Hon säger att det står klart att även oppositionen tagit till brutala metoder mot regeringssoldater.

–De tar fångar. Vi har bevis för att några av dem har misshandlat och i några fall dödar de, säger Rovera.

Det väpnade motståndet växer, säger hon och pekar på att när kampen trappas upp ses fler kränkningar av de mänskliga rättigheterna, även från motståndsgrupper.

Amnesty International samlar uppgifter bland annat från videor som lagts ut på Youtube av medlemmar i den Fria syriska armén där de intervjuar tillfångatagna.

Rovana betonar dock att regeringen bär huvudansvaret för eskaleringen av våldet i Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer