Bolaget Wilmar säljer palmolja till bland annat storföretag som Unilever, Procter and Gamble, Nestlé, Colgate-Palmolive och Kellogg. Amnestys intervjuer med 120 arbetare vittnar om att barn så unga som åtta år arbetar långa dagar med låg lön och utan tillräcklig säkerhetsutrustning. Barnen ska också få bära tunga säckar med palmfrukt på 25 kilo.
En 10-årig pojke pojke som intervjuas i Amnestys rapport, berättar att han började arbeta för en underleverantör till Wilmar när han var åtta år. Varje dag går han upp klockan sex på morgonen för att samla frukt från palmerna och han jobbar alla dagar i veckan, förutom söndag.
– Jag går inte i skolan... jag bär säckarna med de lösa frukterna själv men jag kan bara bära den halvfull. Mina händer gör ont och min kropp värker, säger han.
En annan pojke berättar hur han fick sluta skolan för att hjälpa sin sjuka pappa.
– Jag ångrar att jag slutade skolan. Jag skulle ha velat gå i skolan för att bli smartare. Jag skulle vilja bli lärare.
”Kommer chocka alla konsumenter”
Amnesty uppmanar nu storföretagen att informera sina kunder huruvida palmoljan i populära produkter så som glassen Magnum, tvättmedlet Ariel, soppan Knorr och shampot Pantene har tagits fram med hjälp av barnarbete.
– Den här upptäckten kommer att chocka alla konsumenter som tror att de gör etiska val i butiken när de köper produkter som hävdar att de använder hållbar palmolja, säger Meghna Abraham, utredare på Amnesty,i rapporten.
Sju av de nio företagen som pekas ut i rapporten medger att de använder sig av palmolja från Wilmars indonesiska nätverk. Wilmar medger att det finns problem, och söker samarbete för att komma tillrätta med dem.