En azerbajdzjansk soldat utanför ett sönderbombat armeniskt hus. Foto: Emrah Gurel/AP

Amnesty: Brott mot krigets lagar under konflikten om Nagorno-Karabach

Publicerad

Både armeniska och azerbajdzjanska styrkor bröt mot internationell humanitär rätt under konflikten om Nagorno-Karabach, som pågick under hösten 2020. Minst 146 civila ska ha dödats i konflikten och flera hundra skadats, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Amnestys utredare har från slutet av november till början av december förra året besökt 18 platser i Azerbajdzjan och Armenien, också i regionen Nagorno-Karabach, där flera attacker har ägt rum.

Bland annat menar Amnesty att flera områden där civila befunnit sig beskjutits blint med klusterammunition och raketer. Något som lett till att många icke stridande har dött.

– Genom att använda de här oprecisa och dödliga vapnen i civila områden har armeniska och azerbajdzjanska styrkor brutit mot krigets lagar och åsidosatt respekt för mänskligt liv, säger Marie Struthers, byråchef för Amnesty Internation i Östeuropa och Centralasien.

Intervjuat överlevare

Enligt rapporten har minst 146 civila dödats i konflikten och flera hundra skadats. En siffra man dessutom tror skulle vara långt högre om inte människor flytt från sina hem när konflikten började.

Dessutom har en mängd byggnader som inte är legitima militära mål skadats och förstörts.  

Rapporten bygger bland annat på intervjuer med 79 överlevare, vittnen och släktingar till civila som dödats och skadats i attackerna samt företrädare för lokala civila och militära myndigheter och journalister.

Amnesty har dessutom undersökt fragment från ammunition, satellitbilder samt filmer och foton som tagits under konflikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.