Enligt AmnestyInternational används isoleringsstraffen mot oppositionella, journalister och människorättsförsvarare. Foto: AP/TT

Amnesty: ”Egypten använder sig av olagliga isoleringsstraff”

Publicerad

Politiska fångar i Egypten hålls isolerade på obestämd tid, uppger människorättsorganisationen Amnesty International.
– Egyptiska fängelsemyndigheter använder sig av olagliga isoleringsstraff som ett sätt att få bort oliktänkande, säger Amnestychefen Najia Bounaim.

Tortyr kallar Amnesty International det för, att isolera fångar på obestämd tid och anklagar Egypten för att utsätta fängslade människor på grund av politiska motiv för det.

Den nya rapporten som människorättsorganisationen publicerade under måndagen baseras på 36 fall och ett 90-tal intervjuer med tidigare fångar och familjemedlemmar till fängslade.

Bland dessa finns vittnesmål om isolering under flera veckor. I vissa fall flera år. Utan vare sig kontakt med omvärlden eller ens andra fångar.

– Enligt internationell lag ska isoleringsstraff bara användas som en sista utväg men egyptiska myndigheter använder det som ett 'extra' straff för politiska fångar”, säger Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer på Amnesty, i ett pressmeddelande.

”Ett sätt att få bort oliktänkande”

Medan den egyptiska regeringen vid flera tillfällen förnekat att det överhuvudtaget finns politiska fångar i landets fängelser, säger människorättsorganisationer och aktivister det motsatta.

– Egyptiska fängelsemyndigheter använder sig av olagliga isoleringsstraff som ett sätt att få bort oliktänkande eller som ett straff för vad som anses vara dåligt uppförande, säger Najia Bounaim på Amnesty

Enligt organisationen kan journalister, människorättsförsvarare och oppositionella få sitta isolerade dygnet runt.

Brist på både mat och vatten

Missförhållandena i de egyptiska fängelserna är något som flera människorättsorganisationer uppmärksammat. Enligt Amnesty Internationals rapport utsätts fångarna för fysisk och psykisk misshandel, har brist på både vatten och mat och saknar tillgång till dusch och toalett.

Och de dokumenterade fall Amnesty tittat på följer samma mönster, med isolering 22 timmar per dag och upp till en timmes möjlighet till motion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer