Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dödsstraffet i Kina finns i avskräckande syfte Foto: SVT/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amnesty: Färre verkställda dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 har Amnesty kunnat kartlägga minst 690 verkställda dödsstraff i 20 länder. Antalet avrättningar är en minskning med 31 procent jämfört med 2017. Samtidigt finns det enskilda länder där det har skett en ökning av verkställda dödsstraff.

Kina är fortfarande det land som avrättar flest dödsdömda. Men eftersom det är hemligt hur många som avrättas där har inte människorättsorganisationen Amnesty kunnat kartlägga exakt hur många som har avrättats i landet. Enligt organisationen har man inte räknat med de över 1 000 personer som tros ha avrättats där 2018.

Amnesty: Hälften så många avrättningar i Iran

Totalt ska Amnesty ha kartlagt 690 verkställda dödsstraff under 2018. 2017 var det minst 993. Det är alltså en minskning med 31 procent.

Förutom Kina är de länder som avrättar flest Iran, Saudiarabien, Vietnam och Irak. Men under 2018 avrättade Iran 253 personer, jämfört med 507 2017.

Thailand återupptar avrättningar

Saudiarabien använder halshuggning, medan länder som till exempel Iran och Pakistan hänger dödsdömda och Kina använder vapen.

Däremot har det skett en ökning av verkställda dödsstraff i bland annat Vitryssland, Japan, Singapore, Sydsudan och USA. Thailand, som under flera år valde att inte tillämpa dödsstraff, började återigen med det när man 2018 avrättade en morddömd 26-åring genom en injektion. Det var den första avrättningen sedan 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer