• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vittnesmålen om den fruktansvärda tortyren i ”tigerstolen”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amnesty: Kina har begått brott mot mänskligheten

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty International konstaterar att de systematiska övergrepp som muslimska minoriteter i Xinjiang utsatts för klassas som brott mot mänskligheten. Enligt förstahandskällor torteras och hjärntvättas de som sitter i regionens så kallade interneringsläger.

Drygt 50 förstahandskällor, som aldrig tidigare uttalat sig offentligt, vittnar i en ny rapport om att systematiska övergrepp mot muslimska minoriteter sker i Xinjiang i Kina.

– Alla som vi har talat med har utsatts för olika typer av tortyr, misshandel och hjärntvätt, säger Maja Åberg, svensk talesperson för Amnesty International.

Amnesty International fastslår att övergreppen utgör brott mot mänskligheten. Deras rapport bygger på berättelser från drygt 50 personer som suttit i så kallade interneringsläger och från 70 anhöriga till försvunna eller inspärrade personer.

En man straffades enligt vittnesmål genom att torteras i en ”tigerstol”, en metallställning där armar och ben sträcks ut, i flera dygn – medan andra i lägret tvingades titta på. Mannen dog av sina skador.

Kina: Minoriteter ska rätta in sig i ledet

Enligt människorättsorganisationen har hundratusentals muslimska män och kvinnor spärrats in i Xinjiang. Miljontals muslimer i landet har systematiskt övervakats. Flera etniska grupper har tvingats överge sina religiösa och kulturella traditioner och pressats till att sluta tala sina lokala språk. Enligt Maja Åberg får de som befinner sig i lägren ibland inte prata med varandra över huvud taget.

– Minoriteterna ses som ett hot av regeringen i Kina. Man vill att de ska rätta in sig i ledet, assimileras och lämna sin religion och andra seder bakom sig.

En miljon godtyckligt frihetsberövade

Amnestys rapport är en redogörelse av förtrycket som uigurer, kazaker och andra övervägande muslimska etniska minoriteter har utsatts för i den autonoma regionen Xinjiang. Enligt rapporten beräknas över en miljon människor ha hållits godtyckligt frihetsberövade i interneringsläger i Xinjiang sedan 2017. Kinas regering har förklarat agerandet som en kampanj mot terrorism.

President Xi Jinpings offensiv riktad mot muslimska minoriteter inleddes i samband med en terroristattack 2014 där drygt 30 personer dödades. Ingen grupp tog på sig dådet men muslimska separatister pekades ut som förövare.

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard anklagar kinesiska myndigheter för att ha skapat ”ett dystopiskt helvete” i Xinjiang, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer