Foto: TT

Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.

Den stigande dödssiffran på Medelhavet och de fruktansvärda missförhållanden som tusentals flyktingar och migranter lever under i libyska förvarsanläggningar är tydligt kopplade till en misslyckad EU-politik, skriver Amnesty International i en ny rapport.

LÄS MER: Kritik mot italienskt hot om stängda hamnar

I rapporten skriver människorättsorganisationen att EU-länder blundar för övergrepp, inklusive tortyr och våldtäkter och att drunkningar inte förhindras.

LÄS MER: Österrike varslar om gränskontroller

Länderna kritiseras för att skjuta ifrån sig ansvaret för sjöräddningen till icke-statliga organisationer och för att samarbetet med den libyska kustbevakningen, som stoppar migranter från att ta sig över Medelhavet, ökar.

”Fokus ligger på att hindra”

”Fokus hos europeiska ledare ligger på åtgärder som hindrar människor på flykt att nå EU där de kan söka skydd. Att detta prioriteras i stället för åtgärder som kan leda till att rädda liv och ge människor på flykt tillgång till rätten att söka asyl är djupt oroande”, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnestys svenska sektion, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: EU-stöd till Libyen ska stoppa flyktingströmmen

”Libyen är, milt uttryckt, inget säkert land att vistas i för flyktingar och migranter”, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer