Foto: TT

Amnesty: Maduro mördar sin egen befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Nya vittnesmål visar på ett systematiskt mördande av Maduroregimen i Venezuela. En del av morden ska ha skett i fattiga områden av en militär specialstyrka. Det framgår av en färsk rapport från Amnesty International.

På bara några dagar i slutet av januari dog minst 40 personer och 900 personer arresterades på godtyckliga grunder i samband med demonstrationer mot den venezuelanska presidenten Nicolás Maduro.

Amnesty Internationals rapport som publiceras i dag visar att en del av de som dött troligen mördats av den venezuelanska polisens specialenhet FAES.

– Det är dags att aktivera alla möjliga internationella mekanismer för att hindra fler övergrepp, säger Erika Guevara-Rosas, Amerikadirektör vid Amnesty International.

Offer varit aktiva på sociala medier

Amnesty har samlat mer än 50 vittnesmål från delstaterna Lara, Yaracuy, Vargas och and andra platser i huvudstaden Caracas. Organisationen har dokumenterat sex fall av utomrättsliga avrättningar utförda av FAES. I varje fall har offren deltagit i protester mot Maduro och samtliga har på något sätt visat sitt ställningstagande på sociala medier.

– Myndigheterna försöker använda rädsla och straff för att kontrollera de som efterfrågar förändring i landet. Maduros regering attackerar de fattigaste medborgarna, exakt dem som de påstår sig försvara.

Demonstranter anklagas för kriminalitet

I alla sex fall har myndigheterna sagt att offren dött i sammandrabbningar med polisen under demonstrationerna. Polisen har också sagt att flera av de haft en kriminell bakgrund. Enligt Amnesty har offren smutskastats för att rättfärdiga deras död.

– Myndigheterna vill att vi ska tro att de som dog under demonstrationerna – mestadels unga personer från låginkomstområden – var kriminella. Men deras enda brott var att våga be om en förändring.

Utomrättsliga avrättningar och godtyckliga arresteringar har det rapporterats om tidigare i Venezuela. Amnestys rapport kan nu göra det svårare för ledningen i landet att ducka för de misstänkta övergreppen.

Sköts i hjäl i sitt hem

Ett fall rör 29-åriga Luis Enrique Ramos Suárez som enligt Amnesty blev avrättad av specialstyrkor efter att han via sociala medier berättat om en demonstration som han varit med om att anordna mot Maduro.

Några dagar senare, den 24 januari, ska venezuelanska specialstyrkor knackat på dörren till hans hem i staden Carora. Hans familjemedlemmar hotades och misshandlades och fördes bort i en polisbuss. Ramos Suárez blev kvar och sköts två gånger i bröstet.

Iscensatte skottväxling

Polisen ska ha skjutit vilt omkring sig i huset för att ge sken av att mordet skett i samband med en skottväxling. Ramos Suárez kropp ska också ha tagits från platsen för att minska möjligheterna till en genomgripande polisutredning.

– Den venezuelanska rättssystemet verkar ha en policy att överge offer utsatta för övergrepp av staten. De få som vågat anmäla har lämnats försvarslösa, säger Erika Guevara-Rosas från Amnesty International.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet