Foto: Anupam Nath/TT

Amnesty om läget i Assam: ”Folk blir statslösa”

Publicerad

Ett felstavat namn. Det kan vara skäl för att förlora medborgarskapet i Indien nu när drygt två miljoner människor ställs inför rätta i delstaten Assam för att bevisa att de är indier.
Hundratusentals riskerar att förlora sitt medborgarskap och placeras i läger.

När indiska myndigheters sammanställning av landets medborgare avslutades i augusti saknade miljontals människor i delstaten Assam sina namn bland de registrerade. Nu måste runt 1,9 miljoner människor de kommande sex månaderna bevisa sitt medborgarskap i någon av de än så länge 100 tribunalerna i delstaten.

– Folk är födda här, deras föräldrar är födda här, de har dokument. Men tribunalen anser inte att dessa räcker, säger Mrinal Sharma, policyrådgivare på Amnesty i Indien.

”Bevisbördan på enskilda”

Två fall som Amnesty lyfter fram är hur Abu Bakkar Siddiqui blev av med sitt medborgarskap för att hans farfars namn Aper stavats Afer av en myndighetsperson som inte kunde stava korrekt med latinska bokstäver. Ett annat är hur Samina Bibi fråntogs sitt medborgarskap för att hon inte kunde komma ihåg vilken valkrets hennes farfar röstade i 1966.

– Bevisbördan ligger på den enskilda människan och inte staten, säger Mrinal Sharma.

För att öka rättssäkerheten vill Amnesty att rättegångarna ska vara öppna, och inte som nu bakom lyckta dörrar. Dessutom bör lagstiftningen ses över och människor som blivit av med sitt medborgarskap ska få det tillbaka.

”Folk blir statslösa”

Men indiska myndigheter har andra planer. Eftersom få som blir av med sitt medborgarskap kommer att aktivt kunna utvisas till Bangladesh, där indiska myndigheter menar att många boende i Assam egentligen kommer ifrån, kommer människor att istället sättas i de tio interneringsläger som Indien har upprättat.

– Folk blir statslösa. Det är djupt problematiskt och vi vet inte vad som kommer hända med dessa människor, säger Mrinal Sharma.

Hon menar att det går att uttyda en antimuslimsk retorik i domarna, samtidigt som många menar att regeringen driver på för en lag som ger medborgarskap till hinduer på flykt.

– Vi kan inte säga att de flesta är muslimer, men om man ser till domarna så talar man bland annat om ”illegal muslimsk invandring”, säger Mrinal Sharma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer