Ruinerna efter ett sjukhus i Idblib-provinsen i Syrien som fick stöd av Läkare utan gränser. Sjukhuset förstördes i flygattacker i mitten av februari. Arkivbild. Foto: TT

Amnesty: Ryssland bombar sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och de syriska regimstyrkorna tycks ligga bakom flera avsiktliga attacker mot sjukhus och andra sjukvårdsinrättningar under de senaste månaderna, enligt Amnesty International.

Attackerna är en del i en strategi att tömma byar och städer på folk för att bana väg för markstyrkor under offensiven i Aleppoprovinsen, enligt sjukvårdspersonal som människorättsorganisationen intervjuat.

”Medvetna angrepp”

Amnesty lyfter fram sex attacker mellan december i fjol och februari, där intervjupersonerna vittnar om medvetna angrepp i samband med offensiver. En läkare berättar till exempel om angrepp i Tal Rifaat i norra Syrien, dagar före kurdiska styrkor tog kontroll över den strategiskt viktiga staden

– När de närmade sig, angrep ryska och syriska styrkor sjukvårdsbyggnader. Som följd tvingades man flytta civila som skadats i den urskillningslösa beskjutningen till den syrisk-turkiska gränsen eftersom sjukhusen inte längre var operativa, säger läkaren, vars namn fingerats av säkerhetsskäl, enligt Amnesty.

Över 30 skadade

I ett annat fall berättar sjukvårdspersonal om hur ett ryskt eller syriskt stridsflygplan attackerat ett sjukhus i staden Hreitan. Tio ur personalen och minst 20 civila ska ha skadats i attacken.

Rysslands utrikesdepartement har meddelat att man angripit ”terroristmål” i Aleppo i februari, men nekar till att ha dödat civila eller skadat civil infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.