En ung kvinna i Taiwan demonstrerar till stöd för Hongkong. Foto: Emil Larsson

Analys: ”Allt handlar om Taiwans relation till Kina”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Taiwan går till val, och det blir ett ganska enkelt val för många. Om det var svårt innan har det blivit enklare och enklare sedan i juni, när protesterna i Hongkong drog igång.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

I våras handlade valet i Taiwan till exempel om den låga nivån på lönerna trots den starka ekonomin, och om misslyckade reformer från det styrande partiet DPP (Demokratiska framstegspartiet). Då pekade allt på att det skulle bli ett regeringsskifte. Oppositionspartiet Kuomintang ledde stort i opinionsmätningarna. Presidentkandidaten Han Kuo-yu (Kuomintang) hade då 39 procent av rösterna mot 25 procent för president Tsai Ing-wen (DPP) enligt en mätning från maj.

Krisen i Hongkong förändrade allt

Nu är siffrorna de omvända, och mer. Tsai Ing-wen kan få 51 procent av rösterna enligt vissa mätningar.

För sedan ändrades nämligen allt. När tårgasen steg över Hongkong kom allt att handla om Taiwans relation till Kina.

Av historiska anledningar är relationen mellan ön Taiwan och dess granne Kina (Folkrepubliken) komplicerad. I praktiken är Taiwan en suverän stat. Som Kina gör anspråk på. Båda sidorna vapenskramlar med jämna mellanrum. Jag skriver detta i staden Tainan, som ligger nära den flygbas där de nya F16-flygplanen, ”Viper”, hamnade efter ett kontroversiellt inköp från USA förra året. Och de flyger över staden varje dag. Åtta formationer på morgonen och fyra på kvällen.

Många unga människor på Taiwan har gjort flera års militärtjänst.

Kina vill implementera Hongkong-system i Taiwan

Kina vill implementera principen från Hongkong, ”Ett land två system”, på Taiwan. Den handlade ursprungligen om Taiwan. Hongkong är faktiskt mindre intressant, rent historiskt, för regeringen i Peking. På Taiwan finns något som liknar en konkurrerande kinesisk kultur. Taiwan är typ som Kina utan Kommunistpartiet. Kuomintangpartiet hade makten i Kina i 21 år, innan partiets medlemmar flydde till Taiwan.

Idag är samma Kuomintangparti det parti som förknippas med närmare band till Folkrepubliken. Och DPP vill, i princip, ha ett självständigt Taiwan.

Få i Taiwan vill se Ett land två system-principen i Taiwan. Till och med Han Kuo-yu säger att Ett land två system blir verklighet i Taiwan ”över hans döda kropp”.

”DPP och Kuomintang har egna tidningar och egna tevekanaler”

Jag har inte träffat någon DPP-väljare som inte är orolig för valresultatet imorgon, trots ett synbart övertag i opinionsmätningarna. För Taiwan är polariserat. DPP och Kuomintang har egna tidningar och egna tevekanaler, och väljargrupperna är segregerade både åldersmässigt och yrkesmässigt. Föräldrarna röstar i högre grad på Kuomintang. Företagsvärlden också.

Politiker och andra övertygade DPP-anhängare oroar sig för den plötsliga mobiliseringen av en stor och tyst grupp Kuomintangväljare, från en annan offentlighet. Flera yngre DPP-väljare förklarar ödesmättat för mig att ”alltför mycket står på spel”.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.