Två personer som bär mask i London. Foto: ANDY RAIN/TT

Analys: ”Därför är jag inte rädd för coronaviruset – än”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ibland kan rädslan för ett nytt virus vara farligare än viruset i sig. Även om rapporteringen om coronaviruset är dramatisk, så finns det flera skäl att inte oroa sig för mycket, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Det är bara en tidsfråga innan något av alla de virus som cirkulerar bland djur återigen muterar och börjar spridas mellan människor över hela världen, med sjukdom och många dödsfall som följd.

Samtidigt har övervakningen av dessa potentiellt livsfarliga virus aldrig varit bättre än just nu. 

Coronapandemin

Smittskyddsmyndigheter världen över följer utvecklingen mycket noga och samarbetar och delar information om nyupptäckta virus till Världshälsoorganisationen.

Efter sars-epidemin 2002 lärde sig Kina att de måste bli mer öppna och tycks nu fullt ut delta i det internationella virus-samarbetet. Utbrottet av det nya coronaviruset rapporterades in efter några veckor, till skillnad från utbrottet av sars som mörkades i månader.

Analys talar för låg dödlighet

Bilderna – på tomma gator i staden Wuhan, där invånarna isolerats i karantän, vårdpersonal i vita plastoveraller och människor med munskydd på gatorna – må se ut som tagna ur en katastroffilm, men är snarare ett tecken på att Kina lärt sig hur sjukdomsutbrott bör bekämpas och vilka åtgärder som behöver vidtas. 

De analyser som gjorts av vilka som hittills insjuknat i det nya coronaviruset talar för att dödligheten är relativt låg, och att viruset är ungefär lika farligt som vanlig säsongsinfluensa, som varje år dödar uppåt tusen personer i Sverige. Spridningen tycks också låg bland sjukhuspersonal, vilket talar för att utbrottet kan bli hanterbart för sjukvården. 

En analys av de tidiga dödsfall som orsakats av det nya coronaviruset tyder också på att många av de som dött också haft allvarliga sjukdomar sedan tidigare.

Finns ännu inget botemedel

Det här betyder förstås inte att coronaviruset är helt ofarligt. Det är ett helt nytt virus, som det ännu inte finns något botemedel mot och som ingen ännu är immun mot i befolkningen, vilket kan tala för en stor sjukdomsspridning. Och även om det mest är personer som redan har ett försvagat immunförsvar som dött, har även fullt friska människor, bland annat läkare som vårdat offren, dött. 

När nya virus upptäcks och sprids över världen skapar det ofta onödig rädsla. Många länder i södra Afrika drabbades hårt av omvärldens skräck för ebolaviruset, även i länder som knappt hade några konstaterade fall, när reseförbud infördes.

Både Kina och Kanada gjorde stora ekonomiska förluster på grund av minskad turism i samband med SARS-epidemin. I Indien gjorde rädslan för en pestepidemi att många slutade resa dit på 1990-talet, trots att det bara var rykten som aldrig kunde bekräftas.

Svenska sjukvårdens beredskap god

Hur farligt det nya coronaviruset blir kommer visa sig kommande veckor. Klarar Kina att begränsa utbrottet, liksom de länder som nu konstaterar sjukdomsfall? I Sverige är sjukvårdens beredskap god enligt ansvariga myndigheter, även om vaccinavtal och antivirala läkemedel ifrågasätts.

Jag som är fullt frisk avvaktar utvecklingen innan jag blir rädd. Och tvättar händerna noga, vilket är vad hälsomyndigheterna rekommenderar som skydd för att inte bli smittad. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet