Den österrikiske FPÖ-ledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache. Foto: Alex Halada/AFP

”Förhållandet till Ryssland enar och splittrar högernationalistister”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Strache-videon” är det stora samtalsämnet i de tyskspråkiga medierna och ett dråpslag för det högernationalistiska regeringspartiet FPÖ i Österrike. Den praktfulla skandalen signerad vicekansler Strache får även den unge kanslern Sebastian Kurz att vackla – men följderna kan bli större än så. 

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

För motståndarna till högernationalistiska partiet FPÖ kommer videon synnerligen vältajmad. Det har inte framkommit hur videon nått offentligheten, bara några dagar före valet till Europaparlamentet. 

Strache har inte förnekat att han deltog i det uppsluppna mötet på Ibiza med de mäktiga ryska näringslivstopparna. Han skyller på alkoholkonsumtion och språkförbistring. Han ska även varit utsatt för ”ett politiskt attentat” men han har svårt att försvara sina häpnadsväckande kommentarer om medier i videon. Strache kallar journalister för prostituerade och köpslår med ryska intressen för att skapa mer lydiga och regeringstrogna medier efter ungersk modell.

Politisk journalistik

Österrikarna är bland de mest mediekonsumerande i Europa. Det finns ett rikt utbud av god politisk journalistik i landet. Nyligen var Heinz-Christian Strache involverad i en konflikt med en av österrikisk tv:s tyngsta programledare.

Det var ett djärvt beslut av Sebastian Kurz att bjuda in FPÖ i sin regering för 17 månader sedan. Kritiken var tung från oppositionen, det socialdemokratiska SPÖ, men även från det äldre gardet i det borgerliga ÖVP. Särskilt sedan FPÖ-politiker fått ansvar för tunga områden som inrikes, utrikes och försvar.

Utländska säkerhetstjänster

Det har framkommit att utländska säkerhetstjänster ska ha slutat att dela med sig av information till Österrike på grund av risken att den skulle föras vidare till Ryssland. FPÖ har till och med ett samarbetsavtal med Putins parti. 

Samröret med tvivelaktiga ryska intressen kommer i dagen samtidigt som en del av de högernationalistiska partierna försöker samla sig inför valet till Europaparlamentet inom kort. 

Det är Italiens inrikesminister Salvini som driver på för att skapa en kraftfull högernationalistisk politisk grupp i parlamentet.

Ryska relationer

Salvini, Ungerns premiärminister Viktor Orban och även Frankrikes Marine Le Pen har på senare år odlat goda relationer med Putins Ryssland. 

Men det är förhållandet till Ryssland som också splittrar det högernationalistiska blocket. Framförallt Polens konservativa styrande parti, Lag och rättvisa, har markerat avstånd till de nationalister i Europa som gärna rusat in i Putins famn. Salvini, Orban och Österrikes FPÖ-ledare Strache har krävt att EU drar tillbaka de sanktioner man införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim.

”Nationalstaten hotad”

Alternativ för Tyskland, AFD, och även vänsterpartiet die Linke har också försvarat Rysslands agerande i Krimfrågan. I AFD:s fall förenas man i synen på en stark nationalstat som man anser hotad av mångkulturell påverkan genom invandring och globalisering.

Sebastian Kurz anser sig ha en roll som brobyggare mellan öst och väst. I EU har hans roll varit att balansera mellan de mer liberala kollegerna och de nationalistiska och invandringskritiska grannländernas regeringschefer. 

Efter skandalen med hans vicekansler Strache lär den balansakten inte bli lättare. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.