I oktober klubbade USA igenom en lag som ska ge dem som drabbats av Havannasyndromet bättre sjukvård. Foto: TT

Analys: Vita huset lägger obegränsade resurser för att få svar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad är Havannasyndromet? Vad är det som orsakar det? Vem ligger bakom det? Varför drabbas bara amerikaner? Hur länge har det pågått? Frågorna är många, men svaren är få om detta mysterium som fått Vita huset att lägga obegränsade resurser för att gå till botten med det.

Gilda Hamidi-Nia

Utrikesreporter

Föreställ dig den värsta huvudvärken du någonsin har haft. Och till det lägger du på illamående och en smärta där känslan är att hjärnan kommer att svullna till den grad att skallbenet ger med sig och spricker. Att tinningarna och ögonhålorna pulserar av värk.

Tänk dig att det här trycket kom från ingenstans. Och att ingenting verkar hjälpa, vare sig att blunda eller att hålla för öronen – för det som verkar orsaka huvudvärken är ett obeskrivligt ljud. Något metalliskt. Som dock inte hörs utifrån, utan kommer inifrån huvudet och därmed inte går att fly undan.  

Det är otaliga symptom för det som har kommit att kallas för Havannasyndromet och som drabbat över 200 amerikanska diplomater världen över, men genomgående är det vittnesmål om yrsel, huvudvärk, illamående och att tappa balansen. Symptomen kom plötsligt från ingenstans. Personerna ifråga har blivit rädda och i många fall skämts för att tala öppet om det.

Finns inga hårda bevis

Men nu ska det inte längre finnas något stigma. Inte heller några konsekvenser för de som rapporterar in symptom och pratar om det, sa den amerikanska utrikesministern Antony Blinken i slutet av förra veckan. Tvärtom kommer nu utrikesdepartementet i Washington arbeta outtröttligt för att en gång för alla söka svar på vad det här är för sjukdom. Och hur den orsakats. 

Trots Blinkens stora ord och löften om att gå till botten med detta mysterium är svårigheterna lika många som frågorna. Det finns inga hårda bevis på vad det är som har gjort den amerikanska ambassadpersonalen och agenterna sjuka. Om det är mikrovågor eller gift. Om det är arbetet i länder som övervakar eller arbetsroller som kan vara utsatta för övervakning som har lett till grov inre stress och paranoia. Eller är det en kombination? Inga maskiner, apparater eller förövare har ertappats eller hittats runt de utpekade platserna. Det som däremot går att konstatera är att symptomen är verkliga och effekterna på människorna som drabbats likaså.

Främmande makt potentiell bov

En återkommande teori är att det här kan vara en krigföring från en nation. Det finns flera länder som pekats ut som potentiella bovar men skulle det visa sig att det är attacker från en främmande makt står USA och dess president Joe Biden inför ett tufft vägskäl. Men också en svår självinsikt.  

Det skulle bland annat innebära att kalla krigets farhågor blivit sanna. Då spekulerades det mycket om diverse kreativa och märkliga sätt att föra krig på. Skulle det nu visa sig att det kanske är Ryssland, Kina eller något annat land som är upphovsmakaren till dessa incidenter betyder det ju också att USA ligger minst två steg efter. Varken Blinken eller president Joe Biden vet hur dessa utförs eller hur de ska hindra från framtida attacker.

”No-win situation”

Skulle det dock visa sig att det inte alls är ett magnetiskt vapen utan ett resultat av masshysteri, eller masspsykogen sjukdom som det numera kallas, ja då har ju USA minst sagt tappat ansiktet inför hela världen och i synnerhet inför sina fiender.  

Hur man än vrider och vänder på det ser det ut som att det kan bli en så kallad politisk “lose-lose situation” för Biden, samt kommande och tidigare ledare. Men det är dock desto viktigare för de drabbade att få svar. 

Se mer om fenomenet i Utrikesbyrån: Havannasyndromet i SVT Play eller 21.45 i SVT2.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.