Analys: Här mördas flest miljörättsaktivister i världen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En före detta officer i underrättelsetjänsten och vd för ett energibolag i Honduras döms som en av hjärnorna bakom mordet på den internationellt kända miljörättsaktivisten Berta Cáceres. Domen är en stor seger för Latinamerikas sociala ledare, för Cáceres är inte ensam. Här mördas flest miljörättsaktivister i världen.

Åsa Welander

Utrikesreporter

Berta Cáceres var internationellt erkänd och hade bland annat vunnit det prestigefulla Goldmanpriset för miljörättsförsvarare när hon i mars 2016 sköts till döds i sitt eget hem. Hon hade levt med dödshot i åratal, efter sitt starka engagemang och motstånd mot det stora vattenkraftsbygget Agua Zarca, som påverkade ursprungsfolket i området. I måndags slog domstol fast att dammföretaget Desas tidigare vd David Castillo varit delaktig i att ha beställt mordet och betalat de sju män som 2018 dömdes för att ha utfört det.

Rätten i huvudstaden Tegucigalpa konstaterade att Cáceres mördades för att ha lett motståndet mot dammbygget som skulle stoppa Lencafolkets tillgång till bland annat fiske och rent vatten från floden Gualcarque, vilken de också ser som helig. Bygget hade fått tillstånd trots att det inte uppfyllde villkoren eller hade genomgått de processer som nationella lagar och internationella konventioner kräver.

Bevis på kommunikation

Genom avlönade informanter och kontakter högt upp inom militären kunde företaget under flera år övervaka Cáceres. I bevismaterialet finns bland annat kommunikation mellan Castillo och företagets säkerhetschef om planeringen inför och betalningen för mordet, samt för ett tidigare misslyckat mordförsök.

Domen är ett viktigt steg mot rättvisa för Cáceres familj och organisation, men också för sociala ledare runt om i Latinamerika. Regionen toppar år efter år listan över flest mördade miljörättsaktivister i världen, liksom listor över mord på sociala ledare som kämpar för ursprungsfolk och mänskliga rättigheter.

Antalet mord har dessutom ökat de senaste åren. Enligt organisationen Global Witness var 2019 det år då flest land- och miljörättsaktivister mördades ditintills. Sedan Parisavtalet mot klimatförändringar skrevs under 2015 har de räknat till i snitt fyra mord i veckan globalt sett. Flest mord står Colombia för, men i förhållande till ländernas befolkningsstorlek är det Honduras som toppar listan. Här mördades 14 miljörättsaktivister bara under 2019.

Fanns på dödslista

Det politiska och ekonomiska systemet i Honduras präglas av en maktkoncentration runt ett fåtal släkter och politiska klaner. Sedan statskuppen 2009 har våldet i landet eskalerat, samtidigt som antalet energi- och gruvprojekt har ökat dramatiskt. Projekten har i flera fall delfinansierats av internationella banker och bland dammföretaget Desas storägare och styrelsemedlemmar har ett flertal inflytelserika politiker, militärer och företagsledare tagit plats. Efter mordet på Berta Cáceres avslöjade The Guardian att hennes namn också fanns med på en dödslista hos en militär specialstyrka.

Att Desas vd David Castillo nu konstateras skyldig som anstiftare till mordet är därför större än det enskilda målet. Cáceres var internationellt välkänd och hade lyckats föra samman sociala ledare inom Honduras såväl som över nationsgränserna. Drygt fem år efter hennes död kan domen bli en varningsflagga för de företag som fram till nu har tagit sig rätten att röja miljöaktivister ur vägen utan att det fått några konsekvenser, liksom en strimma hopp för de många anhöriga till offren som försvinner i tysthet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.