• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Tyresö centrum och Bollmora i Tyresö kommun, Stockholms län. Brand i en skola med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Att Lag och rättvisa hittills kunnat infria sina löften om mer pengar i plånboken ökar deras chanser till ett bra valresultat på söndag, skriver SVT:s Elin Jönsson. Foto: Czarek Sokolowski/TT

Analys: Infriade löften om pengar i plånboken håller polackerna lojala

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Söndagens val i Polen ses som ett ödesval – vilken väg kommer Polen välja: den liberala och toleranta, eller det nationalistiska slutna? Det sittande högernationalistiska Lag och rättvisa ser ut att vinna. Sociala reformer tillsammans med hårdför nationalism har visat sig vara en framgångsrik kombination.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Lag och rättvisa, eller PiS som partiet oftast benämns i Polen tycks ha hittat ett drömrecept för att behålla makten. Den alldeles egna blandningen av socialdemokratisk ekonomisk politik och klassisk högernationalism går väl hem i de polska stugorna och partiet tycks kunna behålla sin majoritet även efter valet på söndag. Opinionsmätningar de senaste veckorna har gett dem drygt fyrtio procent.

Det har gått bra för den polska ekonomin länge, men trots det upplevde många polacker att de inte fått det bättre ställt. Medellönen låg kvar som en av de lägre i EU, med 850 euro i månaden efter skatt.

Den tiden ska vara över nu lovar Kaczynski. Partiets paroll inför det här valet är ”En god tid för Polen” och betyder just att alla polacker ska kunna njuta av den ekonomiska tillväxten. Och det bokstavligt – folk ska helt enkelt få mer i sina plånböcker.

Populära reformer

500+ heter en av de mest populära reformerna som PiS genomfört. Det är en form av barnbidrag som från början innebar ett tillägg på 500 złoty, motsvarande 1 255 svenska kronor, i månaden för det andra barnet, men reformen kom sedan att gälla alla barn i en familj.

Inför EU-valet i våras utlovade partiet en trettonde pensionsutbetalning till alla pensionärer. Inför det här valet utlovar man nu en fjortonde utbetalning till de fattigaste pensionärerna. En annan reform som nyligen trädde i kraft är nollskattereformen. Den innebär slopad inkomstskatt för alla under 26 år, en reform som framförallt gynnar unga lågutbildade som börjat arbeta tidigt.

Att Lag och rättvisa hittills kunnat infria sina löften om mer pengar i plånboken ökar deras chanser till ett bra valresultat på söndag. Samtidigt är soffliggarna fler bland Lag och rättvisas väljare än bland oppositionens. Medborgarkoalitionens liberala väljare är beredda att gå man ur huse för att få bort Pis, vars reformer de menar är luftslott som kommer kollapsa så fort konjunkturen vänder.

Största frågorna moraliska

PiS:s kritiker menar också att pengarna partiet satsar på populistiska utbetalningar skulle göra större nytta inom den krisande sjukvården eller utbildningsväsendet.

Men de största frågorna inför valet är nog ändå de moraliska, om vilket land Polen ska vara. Ett öppet, EU-vänligt land tolerant mot såväl invandrare som homosexuella eller ett slutet religiöst och nationalistiskt. Här talar nog hjärtats röst minst lika starkt som plånbokens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.