Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Analys: ”Hon har precis det som Donald Trump letat efter i detta sammanhang” Foto: Alex Brandon/TT

Analys: ”Kommer leda till debatt om aborträtten”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Hon var det självklara valet. Amy Cony Barrett kommer att uppfylla de konservativa kraven och 48-åringen garanterar en republikansk kontroll över Högsta domstolen under många år framöver. Men nu börjar det verkliga ställningskriget, för på vilket sätt kommer Demokraterna att försöka hindra att Barrett nomineras innan valet?

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Donald Trump tycks ha varit så övertygad om Barretts förträfflighet att han inte ens intervjuade någon annan av kandidaterna på sin lista. Detta trots att hon blir den domare i HD med absolut minst erfarenhet från rättsliga förhandlingar, men för alla abortmotståndare och den kristna högern är den djupt troende katoliken en drömkandidat. Nomineringen kommer med all säkerhet att leda till en ganska tidig debatt om aborträtten, som delar landet så djupt.

Obamacare står på spel

Ett annat ärende som hon alldeles säkert har fått testfrågor om är Obamacare. Högsta domstolen ska ta ställningen från klagomål från flera delstater eftersom hälsoreformen har en tvingande del, den som inte ansluter sig drabbas av böter. Och med Barrett på den konservativa sidan av HD kan ett av Barack Obamas största politiska avtryck snart vara ett minne blott. Ärendet ska behandlas av Högsta domstolen redan en månad efter valet.

Originalist 

Amy Cony Barrett började för 22 år sedan en tjänstgöring som biträde hos Antonin Scalia, den tidigare domaren vid Högsta domstolen som avled 2016. Barrett blev snabbt Scalias favorit och han fungerade under den perioden som hennes mentor. Och det är just Scalias syn på lagen som den republikanska sidan hoppas att Barrett ska bygga vidare på, nämligen att USA:s grundlag ska tolkas bokstavstroget.

Tillsammans med sin man Jesse, också jurist, har hon har sju barn. Två adopterade från Haiti. Och hon blir nu, om röstningen i senaten går igenom, den yngsta domaren i Högsta domstolen, med kraft att påverka den amerikanska framtiden under lång tid framöver. Hon är bara 48-år och tillsammans med Donald Trumps två tidigare nomineringar, Neil M Grsuch och Brett Kavanaugh som båda är drygt 50 år, garanteras en konservativ majoritet i många årtionden, eftersom domarna sitter på livstid.

Abortmotståndare

Amy Coney beskrivs som idrotts- och träningsintresserad och har uttryckt att hon alltid sätter juridiken före personlig uppfattning och tro. Men att den feministiska ikonen Ruth Bather Ginsburg ersätts av en jurist som i framtiden kan komma att begränsa kvinnors rätt till abort, retar många demokrater. Och det finns opinionsundersökningar som säger att en majoritet av det amerikanska folket anser att den vakanta platsen ska fyllas först efter valet- och av den president som segrar den tredje november.

Men det republikanska partiet har de demokratiska verktyg som behövs för att nominera och godkänna Amy Coney Barrett. Nu debatteras det bland demokraterna hur partiet kan fördröja röstningen, men alla försök skulle väcka ilska bland alla de väljare som anser att det politiska systemet ska följas. Dock har frågan lyfts om Demokraterna, vid en valseger, kan utöka antalet domare i Högsta domstolen. Så låter debatten i ett land som upplever den kanske mest dramatiska valrörelsen hittills. Utfrågningen av Amy Coney Barrett förväntas börja i senaten redan under de kommande veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.