Analys: ”Maffian stiger fram ur coronakrisens skuggor”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den finns alltid där, som en del av det italienska samhället.

Maffian. Nu vädrar den morgonluft.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

I spåren av coronakrisen öppnas nya möjligheter för den att återerövra förlorad makt.

”Risken är stor att maffian växer. Staten måste göra allt nu för att hjälpa företag och personer och förhindra det”.

Utrikesbyrån

Varnande ord från Italiens inrikesminister Luciana Lamorgese som i går i en intervju med La Repubblica pratade om hur maffian flyttar fram sina positioner.

Tio miljoner riskerar fattigdom

Den brukar kallas för ”Italiens största företag”. Maffian, den organiserade brottsligheten. Den består av över 700 grupper, med familjer och klaner, varav de flesta ingår i maffians tre huvudgrupperingar: sicilianska Cosa Nostra, Camorran i Neapel-trakten och Kalabriens ’Ndranghetan.

Coronakrisen innebär att över tio miljoner italienare riskerar fattigdom. Något som i sin tur ger den organiserade brottsligheten chansen att både öppna nya dörrar samt försöka återvinna förlorad mark och makt.

’Ndranghetan är den mest hemlighetsfulla maffian och för många mindre känd, men det är den som är ekonomiskt mest framgångsrik med enorma inkomster från vapen- och droghandel.

Enligt Italiens antimaffia-byrå DIA omsatte ’ndranghetan år 2019 motsvarande över 600 miljarder kronor. Och merparten av pengarna kommer från verksamhet i norra Italien. För även om maffians baser finns i den historiskt fattiga och eftersatta södern är det i norr de stora pengarna finns, inte minst i Italiens finansiella centrum Lombardiet, med över 10 miljoner invånare, landets mest folkrika och rika region.

Kan få tag i bidrag

När Italien nu måste försöka rivstarta igång ekonomin igen och även förväntas få miljarder i stöd från EU varnar landets inrikesministerium, liksom Europol, för att maffian på olika sätt kommer att försöka komma åt bidrag och investeringspengar via skalbolag, penningtvätt och annat.

Samtidigt växer dess makt också på mindre nivå, både enskilda personer och små familjeföretag erbjuds hjälp och lån och riskerar därmed att bindas till maffian.

Redan i mars kom direktiv till departementet för Pubblica Sicurezza, allmänhetens säkerhet, om att omedelbart tillsätta en utredning för att ta reda på hur maffian kunde dra nytta av krisen och sen börja agera för att motarbeta det.

Riskmedvetandet är alltså stort, hur långt det räcker kommer att bero bland annat på hur djup den ekonomiska krisen efter corona blir.

Utrikesbyrån publiceras varje onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 onsdagar 22.10.  

Programledare: Johan Ripås.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet