En helikopter jobbar med att bekämpa de stora skogsbränderna i Portugal. Foto: TT

Analys: Människor dör i klimatförändringarnas spår

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Klimatkrisen utspelar sig redan. Den globala uppvärmningen är en bidragande orsak till de dramatiska skogsbränderna i Portugal. Det som också bidrar till det våldsamma förloppet är växtligheten med lättantändlig eukalyptus. Portugal och Spanien är ”hotspots” i de pågående klimatförändringarna med varmare temperaturer, långvarig torka och brandsäsongen börjar allt tidigare.

Och människor dör till följd, i värmeböljor och nu, som offer för lågorna.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Det har varit tveksamt att koppla enstaka väderfenomen till de pågående klimatförändringarna. Men i takt med att forskarnas kunskap ökar och mätserierna blir alltmer tydliga så står klimatforskarna på en stabilare kunskapsgrund. Klimatforskare som får frågan om klimatförändringar spelar in vid de häftiga bränderna i Portugal är i dag säkra på sin sak.

– Det är ett faktum, vi ser hur temperaturerna ökar på den Iberiska halvön och med dem varmare luft som gör att växtligheten är torrare och mer lättantändlig, säger Thomas Curt vid franska National Research Institute for Environment and Technology till Euronews.

Brandsäsongen har blivit längre

Säsongen för skogsbränder i Portugal brukade vara två månader, från juli till augusti. Sedan slutet av 1960-talet har det blivit allt torrare och i dag är brandsäsongen upp till fem månader, från juni till oktober. Branden som rasar i Portugal är av en helt ny omfattning av vad man tidigare sett, den rörde sig snabbt i det torra vädret. 22 av de 61 människor som omkom fastnade mellan bränderna och dog när deras bilar brann upp. Omfattningen av bränderna i Portugal har chockat politiker och allmänhet, närmare 1.700 bränder rasade och pågick på fyra fronter. Ett åskväder tros ha satt igång brandförloppet.

Just nu råder dessutom värmebölja med temperaturer på över 40 grader.

Medeltemperaturen ökar dubbelt så snabbt

EU:s miljöbyrå EEA har en bister prognos för just iberiska halvön. Medeltemperaturen i Portugal har ökat med 0,5 grader per decennium, det är dubbelt så snabbt som det globala snittet.

”Regionen upplever redan en ökning av extrema värmeböljor och minskade regnmängder och lägre vattenstånd i floder. Det har ökat sårbarheten för svårare torka, lägre skördar, artutrotning och skogsbränder”. Prislappen för de pågående klimatförändringarna i Portugal uppgick fram till 2013 till 6,7 miljarder euro. Förra sommaren slogs nya värmerekord i Portugal med extrema temperaturer i juni, juli, augusti och september.

Förra året drabbades Portugal av skogsbränder som ödelade sammanlagt 100.000 hektar.

Det som sker i Portugal sker också på andra håll i världen. Ovanligt våldsamma skogsbränder har på senare år drabbat Alaska, Indonesien, Kanada, Sibirien, Frankrike och Spanien. Antalet skogsbränder har ökat globalt i takt med att jordens medeltemperatur höjts.

Sen 70-talet har den globala medeltemperaturen ökat med 0,8 grader.

2016 – varmaste någonsin

16 av de 17 varmaste åren sen mätningarna inleddes för 136 år sedan har inträffat sedan 2001, 2016 gick till historiens som det varmaste någonsin, enligt mätningar från Nasa. Liknande mätningar från NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) ger liknande svar.

I åratal har klimatforskarnas scenarier visat att just regionen runt Medelhavet kommer vara extra utsatt för den globala uppvärmningen. Stora delar i södra Spanien, Frankrike, Portugal och Sicilien, samt länder i nordafrika som Marocco, Tunisien och Syrien kan bli delvis obeboeliga, förvandlade till öken 2100, enligt FNs klimatpanel IPCC. Området är extra utsatt eftersom atlantstormarna väntas dra sig norrut och ge mindre nederbörd i södra Medelhavet.

De klimatförändringar som orsakas av människan kan förändra de uråldriga odlingslandskapen på ett sätt som inte skett på 10.000 år.

Portugal bra på att förebygga klimatförändringar

Klimatförändringarna kommer fortsätta att vara verklighet i flera decennier framöver. Det enda som kan hindra klimatforskarnas scenarion att slå in är att utsläppen av växthusgaser drastiskt går ner, för att på så vis förhindra en global temperaturhöjning över 1,5 grader.

Mindre känt är att Portugal är ett av världens tio mest framgångsrika länder på att förebygga klimatförändringar, den utnämningen har de fått i den så kallade CCPI, Climate Change Performance Index.

En omfattande satsning på förnyelsebara energikällor gjorde att landet helt drevs helt utan fossil energi under fyra dagar 2016.

Det räddar inte människor och hus undan lågorna i de pågående skogsbränderna men det är vägen framåt för att bryta de nuvarande dystra trenderna i klimatkrisens spår.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.