Foto: SVT/TT

Analys: ”Merkel drog säkert en djup suck av lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel fick som hon ville och drog säkert en djup suck av lättnad. Det socialdemokratiska partiets beslut att säga ja till en ny stor koalition var avgörande för hennes sannolikt sista mandatperiod.
Hotet om nyval är avvärjt tills vidare. 

Efter en uppslitande och känslosam debatt fick partiledaren Martin Schulz majoritet för sin och ledningens linje. Det var in i det sista osäkert om stödet skulle räcka.

Ett så kallat ”dvärguppror” har vuxit fram inom partiet den senaste tiden. Beteckningen syftar på ungdomsförbundet som fört en högljudd kampanj mot den stora koalitionen, Grosse Koalition, som förkortas GroKo. De ungas ”NoGroKo” fick gehör även bland andra socialdemokrater som helst sett att partiet fick gå i opposition efter det usla valresultatet i höstas. 

Smärtsam kräftgång

Även Schulz ansåg att den förra GroKo fick lågt betyg av väljarna och röstades bort. Det socialdemokratiska partiet SPD har upplevt en smärtsam kräftgång på grund av samregerandet med Merkels CDU, där de socialdemokratiska profilfrågorna blivit osynliga.

Men fyra månader har gått sedan valet och Tyskland behöver en regering. Martin Schulz och partiledningen har känt pressen och också sett sin chans att få igenom viktiga reformer.

Men inom partiet finns en besvikelse över kompromissen med CDU där man fått ge upp viktiga hjärtefrågor, som begränsningar av asylinvandringen och ett nytt sjukförsäkringssystem. 

Grönt ljus

Omröstningen på söndagen ger grönt ljus för de egentliga regeringsförhandlingarna. SPD-ledningen vill efter det än en gång låta sin partibas – alla de drygt 400.000 medlemmarna, avgöra frågan om Tysklands fortsatta styre. 

Hoten avvärjda För Angela Merkel är hoten om ett nyval eller en minoritetsregering för tillfället avvärjda. Hon ser nu chansen till en stabil regering för sin sannolikt sista mandatperiod. Under den tiden måste även CDU förändras för att möta det missnöje som vuxit fram och som fått väljarna att rösta på det högernationalistiska och invandringskritiska partiet, Alternativ för Tyskland, AFD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer