Högerextrema demonstranter i Charlottesville Foto: Steve Helber, AP / TT

ANALYS: Så har vit makt-rörelsen växt fram under Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trumps politik har hjälpt fram vit makt-rörelsen till rampljuset. Ett löst nätverk av unga nationalister, nättroll och neo-nazister som vill modernisera rasismen. Deras ledare Richard Spencer inleder nu en föreläsningsturné på universitet, med start i Florida. Hans budskap; ”fredlig etnisk resning” i USA.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Spencer inledde sin turné med att tala på Florida University.  Priset är högt, delstatens guvernör utlyste undantagsstillstånd i Florida och säkerhetsuppbådet var både massivt och kostsamt. Men enligt ett utslag i Högsta domstolen får inte rätten att tala fritt åsidosättas bara för att det är förenat med ekonomiska kostnader.

Spencer kan inleda sin turné efter att han hotat att stämma de statliga universitet som vägrat honom tillträde. Flera lärosäten har kapitulerat. Eftersom de räknas som statliga institutioner kan de inte sätta grundlagen åt sidan, den som garanterar alla åsiktsfrihet och rätten att tala fritt. 

Spencer är inte inbjuden men betalar 100.000 kronor för att hyra universitetslokaler.

Föraktar politiker

Budskapet åhörare får ta del av är att USA behöver en ” fredlig, etnisk rensning”, att ras är grunden för identitet, och att ett vitt USA är målet, ett budskap han tillåts upprepa gång på gång. Han visar öppet sitt förakt för republikanska partiet som han anser består av impotenta politiker som inte öppet stöder rasism och antisemitism. 

Enligt forskaren George Hawley på Alabama Universitet består vit makt-rörelsen främst av yngre vita män med collegeutbildning, som inte är religiösa och som förkastar traditionella konservativa värderingar. 

De lever sitt liv på nätet och är del av en växande rörelse. Den stora frågan i USA just nu är hur många de är.

Just nu finns 1.600 organisationer som sprider hatbudskap etablerade över hela landet, enligt människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center. Det är ett nedslående facit i det land som en gång blev en fristad för förföljda, landet som gav alla en chans.

Växte i takt med Trumps politiska karriär

I decennier levde den högerextrema vitmaktrörelsen i den politiska undervegetationen, en liten subkultur till höger om republikanska partiet. Nu framträder de alltmer öppet och i skydd av den amerikanska grundlagens starka skrivningar om ” free speech” kan Richard Spencer hyra in sig på statliga universitet och hålla föredrag. Ingen vet hur många de är, de lever sitt liv på nätet men klart är att vit makt-rörelsens fått en alltmer framträdande roll i takt med att Donald Trump gjort sin politiska kometkarriär. Deras informella ledare är Richard Spencer som leder tankesmedjan National Policy Instutute.

Rörelsens väg ut i dagsljuset började 2011 med att Trump ifrågasatte president Obamas födelsecertifikat och menade att han egentligen är muslim. Trump har sedan dess fortsatt med utfall mot mexikaner, muslimer, kvinnor, transgenderpersoner och handikappade.

Att Trump enligt enligt utsago gör upp med det ”politiskt korrekta” hyllar nationalism, tar avstånd från globaliseringen gjorde honom till vit makt-rörelsens presidentkandidat.  När Trump sen utsåg Steve Bannon till kampanjledare och senare rådgivare i Vita Huset var banden formellt etablerade.

Bannon hyllade Spencer

Steve Bannon har sagt att Breibart News är den ”alternativa högerns” plattform, det vill säga vit makt-rörelsen. Bannons kopplingar till vit makt-rörelsen är många och väldokumenterade, han har öppet hyllat Richard Spencer och han har ofta nämnt en bok populär i nazistkretsar som bland annat kallar afro-amerikaner för ”råttor”.  (Bannon blev till sist en belastning och fick sen sparken från Vita Huset men antas alltjämt ha Trumps öra).

En annan informell ledare är journalisten Milo Yiannopoulos vid Breibart News . När han 2016 inte fick tala vid University of California hotade Trump med att dra in universitets statliga anslag. 

Amerikanska medier har hittills visat prov på en etisk kompass när det gäller bevakningen av den alltmer militanta rörelsen. Leder deras möten till våldsamheter och kaos ska det bevakas som en nyhetshändelse men deras politiska budskap ges inget utrymme. David Folkenflik, journalist  på medieprogrammet ” Reliable Sources” slog i veckan fast att bevakningen måste utformas så att man inte överdriver rörelsens politiska betydelse. 

Komplicerade kopplingar

Men i takt med att kopplingarna mellan rörelsen och landets mäktigaste politiker blivit uppenbara så har det blivit mer komplicerat. Precis som medierna i Europa brottas man nu med konflikten att inte förtiga ett möjligt växande demokratiskt hot samtidigt som mediernas bevakning ger nazisterna en plattform och därmed möjlighet att nå en större skara.

Därför undviker man rörelsens eget namn ”alt right” i nyhetsrapporteringen.

Beslutet är fattat eftersom ”Alt right” begreppet ,” alternativa högern” som Richard Spencer står bakom, säger inget om vad rörelsen står för – vit makt, antisemitism och rasism. 

Förra året tog vit makt-rörelsen steget fullt ut i det politiska rampljuset.  I Washington DC gör Richard Spencers åhörare hitlerhälsning när han hyllar Trump från talarstolen. När han och andra vit makt ledare skulle tala i Charlottesville, Virginia utbröt det våldsamheter. En ung neo-nazist körde en bil rakt in i en grupp motdemonstranter och dödade tre personer.

Enighet om att Spencer ska få tala

I USA råder en bred enighet om att Spencer och vit makt-rörelsen ska få utöva sin grundlagsskyddade rätt att tala fritt. Annars kan de dra igång domstolsprocesser, och om de vinner så kan de utropa sig som hjältar och försvarare av den amerikanska grundlagen.  

Det som nu sker i USA under Trumpadministrationens oförutsägbara ledarskap visar en sak. Att dessa vit makt-ledare tillåts tala till ett fåtal åhörare i en aula ryms inom ramarna för den amerikanska demokratin. Demokratin har visat sig vara precis så livskraftig och robust som författarna till grundlagen hoppades på. Än så länge.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.