93-årige Robert Mugabe dök upp på en universitetsavslutning efter att gripits. Hur länge kan han fortsätta vara Zimbabwes president? Foto: TT

Analys: Så kan Mugabe fortfarande sitta kvar som president

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mugabe petas från partiledarposten – men är kvar som president. Hur kan en halvsovande senil 93-årig Robert Mugabe fortfarande kalla sig Zimbabwes president? Det är som att han håller militären, regeringspartiet och nu också de enorma folkliga protesterna stången med bara sin käpp, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Harare.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Militären här i Zimbabwe hanterar Robert Mugabe med silkesvantar. Man skulle givetvis kunna köra rakt in genom Mugabes ytterdörr med en pansarvagn och rycka av honom medaljerna. Även om det förmodligen skulle räcka med att gömma hans morgonvitaminer för att neutralisera honom. 

Men istället skeppar man honom vördnadsfullt i kortege till regeringsbyggnaden och håller formella samtal, där man tar leende bilder. 

Egentligen är det mer fascinerande än svårt att förstå.

Slipad politiker

Robert Mugabe är, trots sina diktatoriska fasoner, en demokratiskt vald president.

Ingenstans i världen stöds militära ingripanden för att avsätta demokratiska ledare. Så inte heller här. Inte i regionen och inte på kontinenten.

Robert Mugabe mycket väl medveten om detta. Han är en slipad politiker. Det är inte för inte som han suttit vid makten i 37 år. 

Stoppa Gucci Grace

Robert Mugabe ska enligt källor i går ha sagt att han hellre dör än att han stiger ner. Med tanke på hans höga ålder och vacklande hälsa är det inget särskilt skrämmande scenario för någon i Zimbabwe. Det är något annat man fruktar. 

Det som pågår här i Zimbabwe är en intern maktstrid inom regeringspartiet Zanu PF. Främst riktad mot Mugabes fru.

Hon kallas Gucci Grace på grund av sina extravaganta vanor och smak för lyx. Det är ytterst hennes väg till presidentmakten man vill man vill stoppa. Men det är gamle Robert som bär fram henne och därför riktas udden mot honom. 

Försiktig med vad man önskar sig

Alla maktparter i Zimbabwe har nu tagit handen ifrån Robert Mugabe – partiet, militären, krigsveteraner och folket. Den gamle mannens långa tid vid makten är över. Hans frus också.

Men som talesättet säger: man ska vara försiktig vad man önskar sig. Den som högst troligen tar över makten i Zimbabwe är Emerson Mnangagwa. En gammal Mugabelojalist med blod på sina händer och haltande demokrati-CV.

Boll som rullar mot förändring

Zimbabwe kan lätt hoppa ur askan rakt in i elden. Om de korrupta nätverken inom regeringspartiet hålls intakta ser framtiden mörk ut. Men igår bjöds folket in. Man kan se det som att folket användes som ursäkt av Zanu PF för att visa avskyn mot Mugabe. 

Men den fullständigt enorma uppslutningen har satt en boll i rullning. En boll som rullar i riktning mot förändring. Det är en kraft som är farlig för despotiska ledare. 

Det är inte lätt att stänga dammluckorna när man väl har öppnat dem. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet