Melania Trump, President Donald Trump, Amy Coney Barrett och Jesse Barrett i Vita huset. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Analys: ”Valet av Amy Coney Barrett kommer påverka generationer”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Amy Coney Barrett är nu den nionde domaren i USA:s högsta domstol. Med sina 48 år är hon den yngsta kvinnan hittills att utnämnas. Hennes plats i domstolen kommer att påverka generationer.

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

I dag är Hillary Clintons födelsedag. Man kan undra vad det har med saken att göra. Men vid den här tiden, för exakt fyra år sedan, skrev hon ett inlägg på sociala medier som inte åldrades särskilt väl.

Donald Trumps tredje domare

En bild på sig själv som ung, och texten ”grattis på födelsedagen till den här framtida presidenten”. På dagen fyra år senare blir Amy Coney Barrett den tredje domaren att utnämnas under president Trumps tid vid makten.

Ingen annan president i modern tid har tillsatt lika många under en mandatperiod. Den senaste presidenten att tillsätta fler än två domare var Ronald Reagan, som under sina åtta år vid makten på 80-talet utnämnde fyra domare.

Hade Hillary Clinton haft rätt i sitt inlägg för fyra år sedan hade hon i dag, på sin 73-årsdag, utnämnt en domare som gett den liberala falangen en 6-3-majoritet. I dag blir istället siffrorna de omvända, för den konservativa sidan.

Fast kan man ens säga så, egentligen? På papperet är domarna inte partipolitiska. De ska tolka lagen, inget annat. Men konservativa domare är ofta originalister. Det innebär att de tolkar konstitutionen på samma sätt som de tror att den skulle ha tolkats på 1700-talet, av dem som skrev den. Medan de mer liberala domarna tolkar konstitutionen till att passa in i nutid. Således brukar domarnas beslut hamna i en klassisk höger-vänster-politik.

”Solklart svar för abortmotståndare”

Men vad innebär det egentligen, att det nu är en klar konservativ majoritet i Högsta domstolen? För USA:s abortmotståndare är svaret solklart. De ser detta som en chans att en gång för alla upphäva beslutet om fri abort som fattades på 70-talet. Högsta domstolens roll är att tolka lagen, och se om lokala lagar och domslut bryter mot USA:s konstitution.

Hur de beslutar skapar prejudikat för hela landet. Förhoppningen från flera konservativa delstater är att någon av deras lagar om mer restriktiv tillgång till abort ska tas upp i domstolen, som då ska fatta ett nytt beslut som river upp det gamla från 70-talet som otvetydigt gav kvinnor rätt att bestämma själva.

Samma hoppas även de som är mot samkönade äktenskap, och andra frågor som kan ses som liberala.

Domarna i högsta domstolen sitter på livstid. Tanken med det är att de inte ska behöva fatta beslut för att blidka en viss president, eller en viss grupp, för att få stanna kvar vid makten. De ska vara trygga i att de sitter där de sitter.

Det innebär att den 48-åriga Amy Coney Barrett, som är katolik och konservativ, sannolikt kommer påverka USA länge. Så hur det än går för president Trump i valet nästa vecka skriver dagens domarutnämning in honom i historien som en extremt inflytelserik president som påverkar amerikansk politik i minst ett kvarts sekel framåt. Och för Hillary Clinton och demokraterna svider förmodligen det felaktiga inlägget från 2016 lite extra just i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.