SVT:s utrikespolitiske kommentator Rolf Fredriksson. Foto: SVT

Analys: Upp till bevis för Malmström!

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Cecilia Malmström får en mycket tung och viktig post som handelskommissionär, och nu gäller det för henne att visa att hon verkligen kan få fram resultat, skriver SVT:s EU-reporter Rolf Fredriksson.

Ett nytt handelsavtal med USA är kontroversiellt, men samtidigt finns stora förväntningar hos industri och regeringar att avtalet ska komma på plats och sätta fart på Europas stagnerande ekonomi.

Som ansvarig för migration och polissamarbete de gånga fem åren hanterade Cecilia Malmström också allvarliga och besvärliga frågor. Hon kan peka på en del framsteg med ökad samordning av flyktingpolitiken inom EU, men i grunden visste alla att medlemsstaternas regeringar är oeniga och inga stora förväntningar fanns på resultat.

Tryck för att få avtal

Som handelskommissionär med ansvar för bland annat ett nytt handelsavtal blir det nu annorlunda. Nu finns en tryck på att få fram resultat, och samtidigt en stark opinion mot delar av handelsavtalet.

Kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker har utsett USA-avtalet som en av sina prioriterade frågor.  Det ska underlätta för europeisk industri att sälja varor på den stora amerikanska marknaden. USA-avtalet är en av de saker som den nya kommissionen ska få på plats för att få fart på tillväxt och jobb i EU.

Miljö och integritet

Samtidigt var avtalet en viktiga fråga under valet till EU-parlamentet. Miljö- och konsumentgrupper framförde att industriintressen fått styra för mycket. Oron är stor att europeiska miljöregler ska försvagas för att anpassas till USA. Oron är stark för att europeiska regler om dataskydd och personlig integritet inte kan tillämpas om amerikanska data- och IT-jättar driver igenom sina krav.

Svenska toppönskemålet

För regeringen Reinfeldt var posten som handelskommissionär för Cecilia Malmström ett svenskt toppönskemål. Svensk ekonomi är beroende av utlandshandel och  inom svensk politik finns en tradition att förespråka frihandel och öppna gränser. Sverige har inom EU en närmast extrem syn på att vilja ta bort tullar och handelshinder.

Cecilia Malmström måste nu som EU:s handelskommissionär ta hänsyn till opinioner som i flera EU-länder är mer inställda på att skydda europeiska traditioner, regler och företag.

Cecilia Malmström har erfarenhet att förhandla med USA om just dataskydd och utbyte av uppgifter om flygpassagerare och bankkonton, och den erfarenheten kommer väl till pass när hon nu får detta större uppdrag.

Experiment med vice-chefer

Den nya EU-kommissionen är ett experiment med hela sju vice ordförande, och de ska ta ett ansvar för att samordna sina ämnesområden inom kommissionen. Tidigare när Margot Wallström var EU-kommissionens vice ordförande så var det mest en hederstitel. Nu säger Juncker att de nya vice ordförandena ska vara samordnare och filter för att få en mer effektiv EU-kommission.

Risk för revirstrider

Samtidigt har EU-kommissionärer från stora medlemsländer fått ansvaret för några av de traditionellt tyngsta posterna. Frankrikes Pierre Moscovici ekonomi och skatter. Storbritanniens Jonathan Hill ansvarar för reglering av finansmarknaderna. Tysklands Günther Oettinger får ansvar för en ny post att utveckla den it och den digitala marknaden inom EU, något Jean-Claude Juncker utnämnt till en prioriterad uppgift vid sidan av handelsavtalet med USA.

Frågan blir om Junckers kommissionsbygge kommer att fungera, eller om det blir oklarheter och revirstrider om vilken vice ordförande eller kommissionär som ska hantera en viss fråga.

EU-parlamentet röstar

EU-parlamentet ska nu granska och fråga ut kandidaterna. I EU-parlamentet väntas till exempel Greklands kandidat ifrågasättas som ansvarig för migration och flyktingpolitik, eftersom Grekland har tveksam flyktingpolitik. Ungerns kandidat som kulturkommissionär bli ifrågasatt på grund av ungerska regeringens tveksamma agerande i demokratifrågor.

En majoritet i EU-parlamentet måste i en omröstning godkänna hela EU-kommissionen och dess sammansättning innan kommissionen kan tillträda.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.