Foto: TT

”Väljare har röstat mot Obama, inte för någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Maktskiftet i den amerikanska kongressen är en skarp markering mot president Barack Obama, säger SVT:s reporter i Washington, Lisa Karlsson. Det blir nu betydligt besvärligare för presidenten att driva igenom sin politik.

I och med nattens val i USA tog republikanerna över makten i båda kamrarna i den amerikanska kongressen, representanthuset och senaten. Maktskiftet var väntat, kommenterar Lisa Carlsson, SVT:s reporter i Washington, men den republikanska segern blev mer överväldigande än vad man hade trott.

– Republikerna tog över alla de platser som stod och vägde. Populära senatorer och guvernör som man inte räknade med skulle behöva kämpa för sina platser har bara vunnit på mållinjen.

Mellanårsval i USA

– Samtidigt räknar man det som att väljare har röstat mot Obama, inte för någonting, säger Lisa Carlsson.

Besvärligt för Obama

Majoritetsskiftet i senaten kommer att göra demokraten Barack Obamas presidentskap ännu lite besvärligare, menar Lisa Carlsson.

– Han får det inte lätt, men å andra sidan har han inte haft de lätt de senaste två åren heller. Republikanerna har lyckats motarbeta honom väldigt hårt genom sin majoritet i representanthuset.

Utrikespolitiskt fokus?

En amerikansk president har vetorätt mot de förslag som kommer från kongressen och som hen inte uppskattar, men samtidigt blir det svårt för Obama att få igenom sina egna förslag i den lagstiftande kongressen.

– Han får göra som tidigare presidenter i hans situation har gjort: Han får ägna sig åt utrikespolitik, säger Lisa Carlsson.

Forskare: Obama blir troligen en ”lame duck”

Frida Stranne, som forskar i amerikansk säkerhetspolitik vid Högskolan i Halmstad, säger att det är svårt att förutse hur de politiska partierna kommer att agera efter den republikanska valsegern.

– Det finns ju ett väldigt stort motstånd mot Obama, och han har en väldigt dålig relation med kongressen. Han verkar också ganska politiskt trött och uppgiven. Men om han lyckas få ett omtag och en annan relation till kongressen, kan han kanske ändå lyckas i en del frågor, säger hon.

Kan behöva lyfta maktens anseende

Stranne lyfter fram migrationsfrågan som ett exempel på områden där uppgörelser mellan republikanerna och demokraterna kan ligga inom räckhåll. Det som kan tala för samarbete är, enligt Stranne, bland annat det stora misstroendet mot den federala makten i Washington som finns i USA. Båda partierna skulle kunna tjäna på att försöka bidra till att öka kongressens anseende hos amerikanerna.

Att det bara är två år kvar till nästa presidentval kan dock dra åt andra hållet, och göra politikerna än mindre benägna att försöka träffa partiöverskridande uppgörelser. Och Stranne anser att det troliga är att Obama blir en ”lame duck–, en president som inte kan få igenom sin politik.

– Det gäller på de flesta politikområden. Men utrikespolitiken är kanske lite annorlunda, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet