Ursula von der Leyen leder den nya EU-kommissionen. Foto: Francois Lenoir/Pool/AFP/TT

ANALYS: Von der Leyen är skuldsatt av löften

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Genom löften till höger och vänster har den nya lagledaren Ursula von der Leyen säkrat stöd för sin kommission som börjar jobba på måndag. Men hon har samtidigt skuldsatt sig. Och detta blir ett gyllene tillfälle för de folkvalda i Europaparlamentet att öka sin makt. Och därmed göra unionen mer demokratisk.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Ursula von der Leyen och hennes laguppställning överraskade i Strasbourg. Stödet för den nya EU-kommissionen visade sig starkare än väntat och nästa vecka kan hon börja kalla sig ordförande.

”Snart är det dags att börja infria löftena”

Man kan säga att hon lovat sig hit och snart är det dags att börja infria löftena. På sidan 20 i hennes program står till exempel att hon vill ge Europaparlamentet mer makt. Detta kommer de 751 invalda politikerna se till att hon inte glömmer.

Idag är det bara kommissionen som får tända tändstickorna. Bara kommissionen får kläcka idéer som till slut kan bli nya lagar i unionen. Men under de närmsta åren kommer den pressas att dela med sig av tändsticksasken. Detta skulle innebära den kanske största erövringen för Europaparlamentet sedan man fick vetorätt över EU:s budget. 

”Införande av 'slipsens dag' lär det inte bli tal om”

Men mellan raderna skriver Von der Leyen att tändstickorna inte ska användas till vad som helst. Det måste vara rimliga förslag, alltså förslag som vinner på att EU lagstiftar istället för länderna själva. Något införande av ”slipsens dag” eller andra fåniga förslag från parlamentet lär det alltså inte bli tal om. Hur demokratiskt förankrat det än må vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.