Foto: Ng Han Guan/TT

Analys: Xi Jinping jämställs med Mao – och kan bli ledare på livstid

Publicerad
Analys ·

Det kinesiska kommunistpartiets ledning har nu officiellt godkänt en historisk resolution som bereder vägen för Xi Jinping att stanna kvar som landets ledare på livstid om han vill.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Det är den första historiska resolutionen på 40 år och i dokumentet hyllas Xi Jinping för allt från hur han hanterat pandemin till utrikespolitik och kultur.

Han prisas också för att ha minskat fattigdom och föroreningar, för att ha bekämpat korruption.

Resolutionen som antogs av centralkommittén igår när det 6:e plenumet avslutades handlar om vilka historiska förändringar Kina gått igenom och hur Kina måste möta framtiden.

Tredje gången i historien

Det är den tredje gången i partiets historia en liknande dokument antas. 1945 behövde Mao Zedong stärka sin position efter interna stridigheter i ledningen; 1981 befästes Deng Xiaopings reform- och öppningspolitik som formellt avslutade kulturrevolutionen; och alltså nu, då Xi Jinping ska skrivas in i historieböckerna som en av de stora ledarna och såsom varande kommunistpartiets hjärta.

Gemensamt välstånd nytt modebegrepp

I kommunikén beskrivs hur Kina nu nått en stadium av utveckling av socialism där man nu är redo för att nästa steg med att bygga det gemensamma välståndet. En kampanj som Xi lanserade i somras och som numer nämns i alla hans tal. Det handlar i stora drag om att minska de ekonomiska klyftorna och att möta de demografiska utmaningarna genom att göra det enklare att skaffa flera barn. I konceptet ligger också ett ökat fokus på gemensamma värderingar, det vill säga kommunistpartiets värderingar i fråga om allt från historiebeskrivning till synen på familjeliv.

Ledarens tankar ska genomsyra hela samhället och studeras av alla från barn i sexårsåldern till universitetsnivå och statligt anställda.

Patriotismen blommar

Under Xi Jinpings ledarskap har nationalismen och patriotismen vuxit sig starkare och bland annat har man instiftat en flitigt använd ny lag som gör det straffbart att förtala landets ”hjältar och martyrer”. En lag som används för att fängsla regimkritiska journalister och skribenter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.