Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten Bitte Hammargren om utsikterna för FN:s föreslagna vapenvila mellan Israel och Hamas. Foto: SVT

Analytikern: Israel och Hamas tolkar FN-resolutionen olika

Publicerad

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken har Israel bekräftat sitt stöd för den resolutionen om vapenvila som FN antog under måndagen. Men Mellanösteranalytikern Bitte Hammargren är inte helt säker på att den israeliske premiärministern kör med raka rör:

– Egentligen strider det mot Netanyahus egna avsikter.

Ett tydligt ja saknas från Hamas angående förslaget om vapenvila. Den terrorstämplade organisationen säger i stället att man accepterar resolutionen som grund för fortsatta samtal.

Under tisdagskvällen kom Reutersuppgifter från en israelisk myndighetskälla om att Hamas har avvisat förslaget om vapenvila som FN antog under måndagen.

Samtidigt har Israels Benjamin Netanyahu inte själv gått ut med att hans regering står bakom förslaget. Att USA:s Antony Blinken säger att premiärministern godkänner behöver inte betyda att det stämmer fullt ut, menar Bitte Hammargren.

– Det finns många jävlar i detaljerna här, säger Hammargren.

Se hennes formulering i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.