Enligt det preliminära valresultatet fick den förre utrikesministern Abdullah Abdullah flest röster. Foto: TT

Andra valomgång i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en andra valomgång i det afghanska presidentvalet. Valet kommer att stå mellan den förre utrikesministern Abdullah Abdullah och den förre finansministern Ashraf Ghani.

Ingen av kandidaterna fick över 50 procent av rösterna. Enligt det preliminära resultat från första valomgången som redovisades av valkommissionen på lördagen fick Abdullah 44,9 procent av rösterna och Ghani 31,5 procent.

– Baserat på våra resultat ser det ut som att det blir en andra valomgång, sade Ahmad Yusuf Nuristani, ordförande för valkommissionen, på en presskonferens i den afghanska huvudstaden Kabul.

Åtta kandidater ställde upp i första valomgången som hölls den 5 april.

Den andra valomgången kommer troligen att hållas den 7 juni, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trean i valet Zalmany Rassoul, också han före detta utrikesminister, kom långt efter med 11,5 procent av rösterna. Han kan dock ha en roll i maktspelet inför nästa valomgång. För Abdullah och Ghani blir det viktigt att få stöd från Rassouls väljare, eftersom han anses ha stöd av den sittande presidenten Hamid Karzais mäktiga familj. Både Abdullah och Ghani har erbjudit Karzai en rådgivande roll efter valet.

Fakta: Afghanistan

  • Officiellt namn: Islamiska republiken Afghanistan.
  • Läge: gränsar mot Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Turkmenistan.
  • Antal invånare: 29,8 miljoner, varav cirka 2,3 miljoner bor i huvudstaden Kabul.
  • Befolkning: består av många olika etniska grupper. Den största är pashtunerna, men där bor även tadzjiker, uzbeker, hazarer och turkmener.
  • Statschef: president Hamid Karzai, vars efterträdare nu väljs.
  • Modern historia: Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Den USA-ledda styrkan gick in för att beröva talibanerna – som då kontrollerade landet – makten, då de ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad. Sedan dess har den Natoledda Isaf-styrkan funnits i landet, men vid årsskiftet ska den vara tillbakadragen.

Källor: Utrikespolitiska institutet och TT:s arkiv. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.