Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiet drar tillbaka en inbjudan till riksdagens talman Andreas Norlén efter händelsen med en Erdogandocka som hängts upp utanför stadshuset i Stockholm. Foto: Tim Aro/TT

Andreas Norlén om inställda besöket: ”Beklagar”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Norlén nåddes av beskedet om det inställda besöket redan på torsdagskvällen.

Han ska nu samtala med Turkiets talman över telefon för att reda ut hur kontakterna ska skötas framöver.

– Jag förstår att man från turkisk sida reagerar starkt på det som hände i Stockholm igår. Jag kände själv ett djupt obehag, säger talmannen till SVT Nyheter.

Turkiets besked om att Andreas Norléns besök nästa vecka ställs in är ett direkt svar på den aktion som på torsdagsmorgonen genomfördes i Stockholm, där en docka av president Recep Tayyip Erdogan hängdes upp och ned utanför stadshuset.

Talmannen själv fick beskedet om det inställda besöket redan på torsdagskvällen via den svenska ambassaden i Ankara och Riksdagens internationella kansli. Även ett uttalande publicerades av den turkiska regeringen.

– Jag beklagar det. Jag hade sett fram emot att tillsammans med Finlands talman Matti Vanhanen besöka det turkiska parlamentet som ett led i vår strävan att utveckla våra parlamentariska kontakter, säger Andreas Norlén till SVT Nyheter.

Han säger samtidigt att han är förstående till Turkiets reaktion.

– Jag förstår att man från turkisk sida reagerar starkt på det som hände i Stockholm igår. Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg filmbilderna på den hängda dockan utanför stadshuset, och jag tyckte det var motbjudande. Hot om våld mot politiker har självklart ingen plats i ett demokratiskt samtal, säger han.

”Får tillfälle att resonera”

Norlén ska ha ett telefonsamtal med Turkiets talman senare under fredagen.

– Jag antar att han kommer att framföra varför besöket ställts in och att vi får tillfälle att resonera kring det och hur våra kontakter framöver ska se ut, säger han.

Andreas Norlén vill inte närmare gå in på de eventuella skador som kan ha uppstått i samtalet med Turkiet i samband med Sveriges Natoansökan. Men han betonar att Sveriges och Finlands relation med Turkiet, och kontakterna med det turkiska parlamentet, är av fortsatt hög vikt.

– Våra tre länder är tänkta att ingå i samma försvarsallians. Sedan exakt vilka besök och vilka möten som kommer äga rum framöver är för tidigt att säga. Att det finns skäl att ha mer kontakt med turkiska parlamentet både från svenska och finska sidan det tycker jag är uppenbart, säger han.

I Sverige har en polisanmälan lämnats in efter händelsen, rubriceringen är ärekränkningsbrott, enligt polisens mediecenter uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.