Angela Merkel (CDU). Foto: TT

ANALYS: ”Merkels fjärde regering har kännetecknats av internt käbbel”

Publicerad
Analys ·

Ännu ett underbetyg för Merkelregeringens arbete. Det är tolkningen av den nedgången för de styrande mittenpartierna i delstatsvalet i Hessen på söndagen. Merkel är pressad från två håll. I det socialdemokratiska partiet finns krafter som vill dra sig ur regeringen. I hennes eget parti CDU höjs röster om att hon borde bytas ut som partiledare.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Nedgången för de två stora tyska regeringspartierna var väntad. Frågan var hur mycket Merkels kristdemokrater skulle tappa vid valet i Hessen på söndagen och vilka följder det får för förbundskansler Angela Merkel.

Mittenpartierna tappar

Nyligen gav väljarna i Bayern sitt betyg: underkänt för regeringens första halvår vid makten. CDU tappade tio procentenheter. Socialdemokraterna, SPD, backade lika mycket och blev därmed halverat.

Miljöpartiet De Gröna seglade upp som näst största parti i Bayern och även det högernationalistiska Alternativ för Tyskland gick förbi SPD, med dryga 10 procent av rösterna. Valresultatet i det mäktiga Bayern tolkas som ett tydligt missnöje med rikspolitiken, även om det lokala också spelar stor roll.

Missnöjda väljare

Trots att ekonomin går strålande och invandringen har begränsats ger väljarna dåligt betyg. Merkels fjärde regering har kännetecknats av internt käbbel, framförallt mellan CDU och systerpartiet CSU, som förgäves försökte ta tillbaka röster från AFD med en tuffare migrationspolitik.

Krisen i SPD

Socialdemokraterna tvingades in i ett regeringssamarbete på grund av det svåra parlamentariska läget där ingen ville regera ihop med invandringsmotståndarna AFD. Sedan dess har kräftgången för SPD fortsatt. Nu höjs röster inom SPD att man bör lämna Merkelregeringen.

Maktkampen igång

Merkel har sagt att detta är hennes sista mandatperiod men också att hon vill sitta tiden ut. Men det låga väljarstödet har satt igång en debatt om hennes ledarskap. Vid den stundande partikongressen i december ska delegaterna välja partiordförande.

Från ett ganska tomt fält har namn på tänkbara kandidater börjat dyka upp. Många ögonbryn höjdes då Ralph Brinkhaus utsågs till gruppledare för CDU i förbundsdagen i stället för Merkels kandidat.

Ralph Brinkhaus har blivit ny gruppledare för Merkels partigrupp i den tyska förbundsdagen. Foto: AP/Kay Niefeld

Stalltipset är att regeringen ”Merkel IV” kämpar på i motvinden. Alternativet med nyval anses inte vara nyckeln till framgång för Tysklands stora mittenpartier.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.