Digitalisering och innovation är områden som Merkels regering vill satsa på framöver. Foto: AFP/Christof Stache

Angela Merkels viktigaste utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel lämnar posten som partiledare för kristdemokratiska CDU men fortsätter att leda regeringen i Europas mäktigaste land. Vilka är de stora frågorna som ligger på hennes bord?

Digitaliseringen

Merkelregeringen har lovat alla invånare snabbt internet. Framför allt skolor och sjukvård ska få bredband och cybersäkerhet.

Den tyska regeringen vill satsa på innovation och AI, artificiell intelligens, för att hänga med i den globala konkurrensen. 1,6 miljoner jobb kommer att försvinna, men 2,3 miljoner nya jobb kommer i stället att uppstå och det kräver utbildning. 100 nya professurer ska inrättas för att locka utländska forskare.

Dieselfrågan

Nyligen fick kommunerna tio miljarder kronor för olika åtgärder för att minska partikelutsläppen i städerna. 65 städer överskrider gränsvärdena, och äldre dieselbilar kan komma att förbjudas på många platser. Nu vill man satsa på laddstationer för elbilar. I Hamburg har man gått över till elbussar i kollektivtrafiken och extra pengar skjuts till för att miljöanpassa mindre lastbilar.

I flera städer i Tyskland har man infört förbud mot äldre dieselbilar på grund av stora utsläpp av kväveoxid. Foto: AP/Marijan Murat

– När man har mycket pengar i statens kassakista passar det bra att satsa på att bygga ut infrastrukturen. Det finns inte så många andra dyra reformprojekt på regeringens bord, säger Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Arbetskraften

Tysk exportindustri går på högvarv, men saknar arbetskraft. Inom vården råder stor brist på folk. Det ska bli lättare för människor utanför EU att söka jobb och utbildning i Tyskland genom en ny lag som ska klubbas före jul. Men man måste kunna tillräckligt med tyska och man får inga sociala förmåner.

Kolkraften

Tyskland är beroende av kolkraften sedan man stoppade kärnkraftens utveckling 2010 och satsade på förnybar energi. Men kolkraften står för 80 procent av utsläppen av koldioxid i landet. En expertkommission har tillsatts för att lägga fram en plan för avveckling av kolkraften. Frågan gäller många tusen arbetstillfällen.

I skogsområdet Hambach har miljöaktivister försökt att förhindra bygget av ett nytt kolkraftverk. Foto: AP/Arnulf Stoffel

– Det tar tid att bygga ut de alternativa energikällorna och det finns en oro för att energin inte kommer att räcka för industrins behov, säger statsvetare Thomas Sommerer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.