Ylva Johansson hade under utfrågningen i Europaparlamentet få konkreta svar om hur migrationsfrågorna ska lösas. Foto: AP/Francisco Seco

ANALYS: Angrepp mot Ylva Johansson om den svenska gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den mest kritiska frågan under utfrågningen av Ylva Johansson i EU-parlamentet kom från Danmark. En ledamot från Dansk folkeparti ville veta om hon tänker exportera den svenska gängkriminaliteten till EU. Ylva Johansson avfärdade angreppet men hade få konkreta svar att komma med.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Ylva Johansson pressades från många håll om konkreta lösningar på en av EU:s allra svåraste frågor – migrationen. En av de få som tog upp den inre säkerheten var den danske ledamoten Peter Kofod Poulsen från Dansk folkeparti. Han hävdade varje lands rätt att stänga sina gränser och var starkt kritisk till hur gängkriminaliteten hanterats av den svenska regeringen.

Hotad asylrätt

Ylva Johansson försvarade asylrätten och sa sig vara bekymrad över hur den på många håll i världen blivit allt mer hotad.

Hon gav tydliga svar om att hon vill fortsätta att samarbeta med länder som Libyen, där hon ser att situationen för migranter och flyktingar är ohållbar.

Legala vägar

Ylva Johansson efterlyste fler legala vägar in till EU för utbildad arbetskraft och betonade att det behövs mer åtgärder för att fler avvisade migranter också lämnar Europa. Men exakt hur detta ska gå till bad kommissionärskandidaten Ylva Johansson gång på gång att få återkomma till efter dialog med medlemsstaterna.

Det är rimligt att EU-parlamentet ger den nya kommissionären tid att hitta en kompromiss för att låsa upp denna fråga som blockerats under flera år av djup oenighet.

Svår uppgift

Frågan är om parlamentet känner förtroende för hennes engagemang och förmåga att ”knäcka denna svåra nöt”, som hon uttryckte sig.

Om hon får uppdraget har hon en av de svåraste uppgifterna som EU står inför: att hitta en lösning för hur medlemmarnas ansvar för asylsökande och migranter ska fördelas.

Positivt steg

Som ett första positivt steg betecknade Ylva Johansson den uppgörelse som Itailen, Frankrike, Malta och Tyskland nyligen förhandlat fram. Det avtalet handlar om en tillfällig lösning för de som nu flyr till havs.

Men om Ylva Johansson blir godkänd som ny kommissionär handlar det inte om snabb krishantering utan om en övergripande och långsiktig strategi för gräns- och asylfrågorna, en gemensam asylpakt som alla kan acceptera.

Bygga förtroende

Om den svenska kandidaten klarar omröstningen lär hon behöva börja med att bygga upp ett långsiktigt förtroende. Alla inser att det kommer att kräva tid och tålamod och att hon har unionens tyngsta uppdrag att ta itu med.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.