Foto: TT

Anhöriga tappar hoppet om försvunnen ubåt

Uppdaterad
Publicerad

200 anhöriga väntar på att den försvunna argentinska ubåten ska hittas. Sökandet fortsätter, men inte längre som en räddningsinsats. Flottan tror inte längre att någon är vid liv. Samtidigt växer kritiken mot presidenten Macri som anklagas för att ha försummat militären.

Den argentinske presidenten Mauricio Macri säger att sökandet efter den försvunna ubåten Ara San Juan kommer att fortsätta.

Han förväntar sig att ubåten med 44 personer ombord kommer att hittas ”inom de närmsta dagarna”.

Kritiken växer

Men kritiken mot honom ökar, bland annat för att ha försummat militären. Och för många av de anhöriga har hoppet om att besättningen ska hittas vid liv försvunnit sedan vad som tros vara en explosion registrerats i torsdags, kort efter det att kontakten bröts med ubåten.

– Han var min första kärlek. Om han på något vis kan höra mig är allt jag vill säga att jag älskar honom och att hans son kommer få det bra för vi har så många människor som hjälper oss, säger Jesica Gopar vars partner finns på ubåten.

Hon har hållit sig undan flottbasen, där omkring 200 anhöriga sover, men berättar att hon i torsdags vaknade med en känsla av att något var fel.

– Jag kom hit för att sätta upp en skylt, bara för att få reda på att jag blivit änka, säger hon till New York Times.

Kan vara största förlusten sedan Kursk

Elena Alfaro som har en bror på ubåten säger att det känns som att hon ”är på en likvaka”.

– Tiden går och tiden är avgörande. Jag vill inte begrava min bror, säger hon till BBC.

Familjerna till besättningen anklagar marinkåren för att ha missköt sökandet efter ubåten genom att dra igång den för sent.

Victor Hugo Duga som jobbar på flottbasen säger att stämningen på platsen är ”dålig, väldigt dålig”.

– Just nu är det bara ångest här. Det är det värsta jag har varit med om.

Om sjömännen visar sig ha dött kommer detta vara den dödligaste ubåtskatastrofen sedan förlisningen av ryska Kursk år 2000 och den största militära förlusten av liv för Argentina sedan Falklandskriget 1982.

Inte längre räddningsinsats

Under lördagsmorgonen hade fortfarande inget livstecken hörts från de 44 personerna i besättningen, och det befaras att syret i ubåten har tagit slut. Sökandet fortsätter, men inte längre som en räddningsinsats.

Flottan tror inte längre att någon är vid liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.