Utrikesminister Ann Linde: Fortfarande en mycket allvarlig situation

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland uppger att man drar tillbaka trupper från den ukrainska gränsen. Men det är för tidigt att börja tala om en eventuell de-eskalering av läget, enligt de svenska regeringsföreträdarna.

– Från vår sida vill vi se betydligt mer, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Under tisdagen meddelade det ryska försvarsministeriet att man drar tillbaka vissa trupper som befinner sig nära Ukrainas gräns.

Möjligtvis en positiv signal menar utrikesminister Ann Linde (S) som dock inte vill dra för stora slutsatser av uppgifterna.

– Naturligtvis är det bättre att man ger signaler om att fortsätta förhandla än att man går in militärt. Men man har inte sett några stora trupptillbakadraganden än.

Inte heller försvarsminister Peter Hultqvist vill dra för stora växlar av uppgifterna. Han menar att det krävs betydligt mer för att man ska kunna tala om en förändring av den ryska strategin.

– Det måste ske saker i en reell mening på marken för att man ska kunna betrakta det som en förändring i djupare mening.

– Sådant kan pendla över tid och vi har sett alldeles för lite av detta i nuläget. Från vår sida vill vi se betydligt mer för att se att det ska vara en ny linje i sammanhanget, säger Hultqvist.

Fortsatt allvarligt

Ann Linde beskriver situationen som fortsatt allvarlig och säger att man ännu inte sett några diplomatiska genombrott.

Det var därför man i helgen tog beslutet att gå ut med den starkaste avrådan som UD har i sin verktygslåda och uppmanade svenskar som befinner sig i landet att resa hem, säger Linde. 

– Vi har hela helgen jobbat med beredskapsfrågor, vad som händer utifrån olika scenarion, inklusive för vår egen ambassad som ju måste anpassa verksamheten efter det som händer.

Att Sverige behåller en närvaro i landet är viktigt säger Linde som bland annat vill att Sverige fortsätter delta i OSSE:s civila observeringsuppdrag SMN.

– Flera har tyvärr lämnat men det vill inte Sverige, säger hon.

Långsiktig kris

Regeringen är förberedd på att krisen kan komma att fortgå under relativt lång tid framöver.

– Det har redan varit krig (i östra Ukraina reds. anm.) i åtta år och nästan 15 000 människor har mist livet.

– Även om det inte händer något den här veckan måste vi vara förberedda på att det fortsäter vara ett allvarligt läge och det är det vi planerar för, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.