Ann Linde (S) oroad över utvecklingen i Bosnien-Hercegovina

Uppdaterad
Publicerad

Bosnienserber förbereder en frigörelse från centralstyret i Bosnien-Hercegovina. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är bekymrad över utvecklingen i landet.

– Så här nära en riktig konflikt har det inte varit sedan kriget på 1990-talet, säger Linde till SVT. 

Bosnienserbiska parlamentariker inledde i fredags en kontroversiell process om utökat självstyre. 

Det regionala parlamentet i Srpska antog då ett förslag om att den lokala regeringen ska frigöra sig från tre grundläggande institutioner i centralstyret: militären, skattesystemet och rättsväsendet. 

– Så här nära en riktig konflikt har det inte varit sedan kriget på 1990-talet. Vi uppmanar Republika Srpska att följa Daytonavtalet och fortsätta att ha Bosnien-Hercegovina tillsammans, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) till SVT på måndagen.

Se mer om utvecklingen i Bosnien i klippet ovan.

Två entiteter

Republiken Srpska är en av Bosnien-Hercegovinas två entiteter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina. Delstaten nådde internationellt erkännande i samband med Daytonavtalet 1995.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.