Ann Linde (S) om det upptrappade läget i Ukraina. Foto: EPA/TT

Ann Linde: ”Truppförflyttningarna ökar spänningarna i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister och OSSE-ordförande Ann Linde (S) oroas över en ”upphetsad retorik” i upptrappningen kring konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

– Jag har uppmanat dem att agera på ett sådan sätt att man minskar spänningarna och deeskalerar situationen, säger Linde som varit kontakt med båda ländernas utrikesministrar de senaste dagarna.

Rysslands ökade militära närvaro vid Ukrainas gränser oroar omvärlden. Under gårdagen uppmanade Natos ordförande Jens Stoltenberg Ryssland att dra tillbaka trupperna. Ann Linde, utrikesminister och nuvarande ordförande i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har varit i kontakt med båda parter de senaste dagarna och beskriver den nuvarande situationen som spänd.

– Tidigare ikväll hade jag samtal med ryska utrikesministern Lavrov och för några dagar sedan med den ukrainske utrikesministern Kuleba . Jag uppmanade dem till att agera på ett sådant sätt att man minskar spänningarna och deeskalerar situationen i stället för tvärtom, säger Linde till SVT Nyheter.

Linde menar att OSSE har goda förutsättningar att verka som arena för konfliktlösning, med personal på plats som övervakar det som sker och möten med medlemsstaterna samt de parter som ligger i konflikt.

– Vi har i Wien som ordförandeland suttit med på två sådana möten. På det första mötet kom inte Ryssland, på det andra närvarade de. Det är väldigt viktigt att man har den här typen av möjligheter och att man måste förklara sig inför OSSE:s länder.

”Inte transparent”

Betraktar du de ryska truppförflyttnigarna som ett riktat hot mot Ukraina?

– Det pågår en konflikt i och omkring Ukraina där flera människor dör trots att det finns en vapenvila. Att i det läget flytta trupper utan att göra det transparent och utan att meddela det i förväg, det är klart att det bidrar till att öka spänningen och inte minska den, säger Linde.

Hon tillägger att en uppiskad stämning på nätet också bidrar till att trappa upp situationen.

– En upphetsad retorik från både politiker, journalister, allmänheten och på sociala medier bidrar till att trappa upp stämningen, det hjälper absolut inte. Vi har yttrandefrihet och jag vill inte gå in på det, men det hjälper inte att ha en upphetsad retorik.

Det här är OSSE/OSCE

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, på engelska OSCE, är en internationell organisation som verkar för dialog mellan länder i konflikt.

OSSE är en regional organisation inom FN sedan 1993 och har 57 medlemstater. Ordförandeskapet roterar och under 2021 är Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) ordförande.

Organisationen bildades under kalla kriget för att verka för dialog mellan öst och väst och har bland annat vart aktivt i konflikterna efter Jugoslaviens fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.