Julian Assanges partner Stella Morris visade sitt stöd utanför Old Bailey i London på måndagen. Foto: EPA

SVT:s Anna-Maja Persson om Assange: ”Ingen stor seger för yttrandefriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange ska av hälsoskäl inte utlämnas till USA. På onsdag inleds borgensförhandlingar som innebär att han även kan komma att släppas på fri fot.

– Det är en seger för Julian Assange själv men ingen stor seger för yttrandefriheten, säger SVT:s utrikeskorrespondent Anna-Maja Persson om beslutet.

Brittisk domstol beslutade på måndagen att Julian Assange inte ska utlämnas till USA. Som motivering anges Wikileaks-grundarens svåra hälsotillstånd, som riskerar att äventyra hans liv vid ett utlämnande, enligt domaren Vanessa Baraitser.

– Det är en seger för Julian Assange själv men ingen stor seger för yttrandefriheten eftersom domaren bestämde att han av humanitära skäl inte ska utlämnas, säger SVT:s utrikeskorrespondent Anna-Maja Persson som befinner sig i London.

Anhängare utanför domstolen

Beskedet meddelas samtidigt som Storbritannien domineras av pandemin och Brexit. Men en skara anhängare har under dagen gett sitt stöd utanför domstolen. Julian Assange själv har varken visat sig eller gjort något uttalande.

– Däremot kommer det ganska mycket uppgifter från anhängare och försvarsteamet. De menar att han är i dåligt skick, säger Anna-Maja Persson.

Innebär beslutet att processen kommer dra ut ytterligare på tiden?

– Ja, det är inte slut ännu. USA har redan gjort klart att de tänker överklaga domen och den processen är redan påbörjad. Så Assange förs tillbaka till högsäkerhetsfängelset Belmarsh utanför London där han har suttit sedan maj förra året under ganska tuffa förhållanden, säger Anna-Maja Persson.

Kan släppas

Julian Assange kan dock komma att vandra fritt på brittisk mark redan på onsdag. Då inleds borgensförhandlingar där det ska beslutas om han ska sättas på fri fot eller inte.

– Hans försvarsteam vill att han ska släppas fri mot borgen. På onsdag fattar domaren sitt beslut och då kan han komma att släppas omedelbart och får lämna Belmarsh, säger Anna-Maja Persson.

Kommer det bli ett utlämnande när allt är över?

– Det är många analytiker som har uttalat sig och de flesta tycks egentligen tro att han inte blir utlämnad på grund av att han är i så pass dåligt skick.

Hur påverkar det här relationen till USA?

– I och med att USA överklagar kommer den här frågan i slutändan landa i knät på den brittiska regeringen som tvingas fatta ett beslut om Assange ska utlämnas eller inte. Men det är ingenting som märks i relationerna i nuläget, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.