”Trump och Kim verkar ha en bra kemi” Foto: TT/Morgonstudion

Annika Söder: ”Trump och Kim verkar ha bra kemi”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att gårdagens toppmöte mellan USA och Nordkorea fick avbrytas i förtid kommenterar nu UD:s kabinettsekreterare Annika Söder mötet.

– Trump och Kim verkar ha en bra kemi, säger hon i Morgonstudion.

Toppmötet i Hanoi mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong Un fick avbrytas i förtid, utan nya överenskommelser om vare sig fred på Koreahalvön eller kärnvapennedrustning.

Trump sa efter mötet att samtalen lett till framsteg men att han valde att lämna på grund av oacceptabla krav gällande sanktioner från Nordkoreas sida.

”De ville lyfta sanktionerna i sin helhet men det kunde vi inte gå med på”, sa Trump.

Nordkoreas förklaring

Under en presskonferens på torsdagskvällen gav dock Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho en annorlunda bild av händelseförloppet.

Enligt honom har Nordkorea enbart krävt att delar av sanktionerna – sådana som är kopplade till människors levebröd och inte till militära ändamål – skulle lyftas.

Han sa också att Nordkorea erbjudit ett realistiskt förslag på nedrustning som bland annat innebar en nedmontering av landets huvudanläggning för kärnvapentillverkning i Yongbyon.

”Det är det största nedrustningsteget vi kan ta baserat på den rådande nivån av förtroende mellan våra två länder”, sa Ri Yong Ho enligt Reuters.

– Trump och Kim verkar ha bra kemi, men den ena vill ha bort alla sanktioner och den andra vill ha bort alla kärnvapen. Istället hade man kunnat göra en steg för steg-modell, säger UD:s kabinettsekreterare Annika Söder.

Fortsatta samtal

Trots att samtalen bröt samman har både USA och Nordkorea uttryckt en fortsatt vilja att föra diskussioner med varandra. Och det är ett gott tecken anser Annika Söder. Hon tror också att Sverige har en viss roll att spela i de fortsatta samtalen mellan länderna.

– Eftersom vi är skyddsmakt för USA i Nordkorea har vi en naturlig roll att hjälpa dem att komma vidare.

Hur stor roll kommer Sverige ha i de fortsatta samtalen mellan USA och Nordkorea?

– Det är omöjligt att säga. Vi fortsätter att vara skyddsmakt för USA i Nordkorea och vi fortsätter ha kontakt med båda delegationerna. Det lilla vi kan göra för att hitta en bra lösning ska vi naturligtvis göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.