Chef för ryskt utbildningssäte död – föll i trappa

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en högt uppsatt ryss har dött under oklara omständigheter. En chef för ett ryskt utbildningssäte förklarades död efter ett långt fall i en trappa.

Ännu en högt uppsatt ryss har dött under oklara omständigheter. En chef för ett ryskt utbildningssäte förklarades död efter ett långt fall i en trappa.

Enligt flera internationella medier konstaterades den tidigare chefen för Moskvas flyginstitut under onsdagen ha omkommit efter ett långt fall i trapporna, flera våningsplan, skriver institutet i ett uttalande enligt Newsweek. Arbetsgivaren beskriver dödsfallet som en olycka.

Var chef för flyginstitutet

72-årige Anatolij Gerasjtjenko var fram till 2015 chef för flyginstitutet, som enligt uppgifter har kopplingar till landets försvarsdepartement.

”En kommission ska tillsättas för att utreda detta. Den kommer att inkludera representanter för utbildningsdepartementet och arbetsskyddsmyndigheter”, uppger en representant för den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Sedan Ukrainakrigets utbrott har ett ganska stort antal högt uppsatta personer i Ryssland mist livet under oklara omständigheter. En del av dem bedöms vara mord. Bland de döda finns styrelseordförande i oljejätten Lukoil som föll från ett sjukhusfönster samt flera chefer vid statliga Gazprom. De har bland annat hittats ihjälskjutna eller med självmordsbrev.

Flera av dödsfallen ser ut som mord

Men att det verkligen handlar om mord har inte belagts.

– Helt säker kan man inte vara, och i vissa fall kan det så klart röra sig om helt andra dödsorsaker, men det är suspekt att så många personer drabbats i år och att flera av dödsfallen sett ut som mord, sade Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, till TT nyligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.