Nordkoreanska soldater. Arkivbild. Foto: TT

Ännu en soldat har flytt Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad
Ännu en nordkoreansk soldat har flytt över gränsen till Sydkorea, den fjärde i år.
Sydkoreansk militär sköt varningsskott mot nordkoreansk militär som letade efter avhopparen.

Dimman låg tät över den tungt bevakade demilitariserade zonen mellan länderna när mannen lämnade Nordkorea. Soldaten, av låg rang, tog sig över i den centrala delen av gränsen, enligt en talesperson från det sydkoreanska försvarsdepartementet. Sydkoreansk militär fick syn på honom via övervakningsutrustning.

Vid flykttillfället avfyrades inga skott, men senare sköt sydkoreansk militär omkring 20 varningsskott mot nordkoreansk militär som sökte efter avhopparen.

Dramatisk flykt

Det är bara en månad sedan en nordkoreansk soldat skottskadades under en dramatisk flykt. 24-årige Oh Chong-Song körde fram till gränsen och sprang sedan under beskjutning över till andra sidan. Bilder visar hur den svårt sårade mannen släpades i säkerhet av två sydkoreanska soldater.

Han har vårdats på sjukhus i Sydkorea sedan dess och har genomgått flera operationer för sina skottskador, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap. Oh vill nu bli advokat, enligt hans läkare.

– Han har berättat att han inte kunde studera i Nordkorea eftersom han måste göra militärtjänst, säger läkaren Lee Cook-Jong, som gett sin patient en lagbok.

Via Kina

Fyra soldater har tagit sig till Sydkorea genom den demilitariserade zonen i år. Totalt har 15 personer, både civila och soldater, flytt direkt till grannlandet i år. Det är tre gånger så många som i fjol.

Sedan slutet av Koreakriget, som pågick 1950–53, har omkring 30 000 nordkoreaner flytt undan förtryck och fattigdom i diktaturen. Bara i fjol var siffran 1 418, men nästan alla tar sig över den långa gränsen till Kina för att sedan ta sig vidare till Sydkorea senare, ofta via ytterligare ett land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer