Det har pågått många interna strider i Angela Merkels fjärde regering. Foto: AFP/John MacDougall

Ännu ett bakslag för Merkel vid val i Bayern

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Missnöje med Angela Merkels regering är signalen från väljarna efter dagens delstatsval i det rika och välmående Bayern på söndagen. Ett halvår av käbbel och pajkastning har gett den sköra koalitionen mellan Kristdemokrater CDU/CSU och Socialdemokrater SPD underbetyg. Invandringsmotståndare och miljöpartister är vinnarna.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Efter valet i höstas hamnade Tyskland där svenska politiker inte vill hamna. Kristdemokrater och Socialdemokraterna tvingades in i ett regeringssamarbete som ingen ville ha men som var enda alternativet för att få till stånd en regering med tillräcklig majoritet i förbundsdagen. Men koalitionens stora inre slitningar har varit uppenbara.

Få stopp på strömhopp

Merkels partner i riksdagsgruppen, den kristsociala unionen CSU har förgäves vänt in och ut på sig för att få stopp på strömhoppen till invandringsmotståndarna, Alternativ för Tyskland, AFD. Enligt mätningar på riksplanet fortsätter CDU/CSU att sjunka, hand i hand med det socialdemokratiska SPD, som befinner sig i djup kris.

CSU en särställning

I Bayern har CSU regerat med egen majoritet i åratal samtidigt som man haft särställningen att få vara regeringsbärande systerparti till Merkels kristdemokratiska CDU. Den politiska situationen för delstaten Bayerns 13 miljoner invånare börjar normaliseras och alltmer likna resten av landet.

Vinnarna är de oppositionspartier som tydligast profilerat sig i den infekterade migrationsfrågan: det invandringskritiska Alternativ för Tyskland, AFD, och De Gröna, som markerat sitt stöd för en generös invandringspolitik.

Vänster och höger i tysk politik får ökat stöd – en tydlig polarisering där partifältet dras i sär från mitten ut mot kanterna.

Migrationsfrågan viktig

AFD har lyckats hålla migrationsfrågan högt upp på dagordningen sedan partiets debut i förbundsdagen. CSU:s högersväng mot en mer restriktiv invandringspolitik har inte lyckats.

Inrikesminister Horst Seehofer har drivit en hårdare linje i migrationsfrågan vilket skapat stora spänningar inom koalitionsregeringen. Foto: AP/Markus Schreiber

Inrikesminister Horst Seehofer från CSU har hamnat på kollisionskurs med Angela Merkel och samarbetet har knakat rejält i fogarna under det halvår som regeringen existerat.

De Gröna gör ett succéval i Bayern med skickliga nya förmågor. Det har spätt på spekulationer om ett möjligt samarbete mellan de Gröna och CSU i Bayern.

Merkel fått bakslag

Merkel har fått några hårda törnar inom sitt eget parti på senare tid.

Hon blev utsatt för en kupp om den viktiga posten som gruppledare i parlamentet då hennes kandidat blev bortknuffad av partiets nya stjärnskott, Ralph Brinkhaus.

Ralph Brinkhaus har blivit ny gruppledare för Merkels partigrupp i den tyska förbundsdagen. Foto: AP/Kay Niefeld

Efter det satte debatten om början till slutet för Merkel högsta fart. Medierna fylldes av diskussioner om möjliga efterträdare. Om Angela Merkel ska kunna sitta kvar hela mandatperioden måste hon lyckas hålla ihop regeringen. Vid ett nyval kommer krav att ställas på nya ansikten, både hos Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Undvika nyval

Ett nyval vill de styrande politikerna i Tyskland till varje pris undvika. Runt hörnet ligger nästa delstatsval, i Hessen, där missnöjet med regeringspartierna återigen kan komma att manifesteras.

Och en skakig regering i Tyskland eller ett nyval blir ett allvarligt hinder för fortsatt reformarbete i hela EU.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.