Detonationer över Gaza under natten till den 18 maj. Foto: Mahmud Hams /TT-AFP

Nya flyganfall i Gaza i natt

Uppdaterad
Publicerad

Striderna mellan Israel och de militanta palestinska grupperna i Gazaremsan fortsätter, trots omvärldens uppmaningar till vapenvila. Israels överbefälhavare sade på måndagskvällen att attackerna mot Hamas kommer att fortsätta så länge det behövs.

Israeliskt stridsflyg angrep på nytt mål i Gazaremsan under natten mot tisdagen. Bilder visar kraftiga explosioner, men det finns ännu inga uppgifter om vilka mål som angripits eller vilka konsekvenser anfallen fått.

Under måndagen slog israeliskt stridsflyg bland annat ut den terrorstämplade Hamasrörelsens säkerhetshögkvarter i Rimal i Gaza City, uppger försvarsmakten IDF. I samma område förstördes Gazaremsans enda laboratorium för analyser av covidtester, enligt de palestinska myndigheterna.

Israel-Palestina 2021

Sent på kvällen kom uppgifter om att raketer skjutits mot Israel från södra Libanon, men de ska ha landat på den libanesiska sidan av gränsen. Israel svarade med artillerield, uppger armén.

Över 200 döda

Ytterligare ett 20-tal personer dödades i Gazaremsan under måndagen, enligt de palestinska hälsovårdsmyndigheterna. Därmed steg dödstalet för de åtta dagarnas strider till 212, varav 61 barn. Tio personer har dödats i Israel till följd av raketbeskjutningen från Gaza.

Raketer mot Israel skjuts upp från södra Gazaremsan. Foto: Said Khatib /TT-AFP

Parallellt fortsätter det diplomatiska arbetet för en nedtrappning av konflikten. Frankrike, Egypten och flera andra länder har manat till eldupphör, men ett försök att få till stånd en resolution i FN:s säkerhetsråd blockerades av USA, uppger diplomatiska källor.

USA:s utrikesminster Antony Blinken sade i en kommentar att USA stödjer en vapenvila som parterna själva kommer överens om. President Joe Biden uttalade sig på ett liknande sätt när han talade i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under kvällen.

”Grönt ljus från USA”

Detta är ett klartecken till Israel att fortsätta slå mot Hamas, säger Richard Gowan som arbetar för tankesmedjan International Crisis Group.

– Det är en rätt tydlig signal till Israel att man har tid att avsluta jobbet på sina egna villkor, säger han till Washington Post.

Benjamin Netanyahu sade på måndagen att han instruerat de väpnade styrkorna att fortsätta tills ”alla Israels invånare har återfått fred och säkerhet”.

ÖB Aviv Kochavi sade att striderna kommer att fortsätta så länge det behövs, men åtminstone två dagar till.

Sedan i måndags förra veckan har Hamas och Islamiska Jihad skjutit mer än 3 000 raketer mot Israel. Israel har svarat med massiva flyganfall. Striderna är de värsta sedan Gazakriget 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet