Arbetare inom kycklingindustrin hotas med avsked om de ber om att få gå på toaletten. Foto: TT

Anställda inom kycklingindustrin tvingas bära blöja på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetare inom kycklingindustrin i USA nekas toalettpauser. Som en konsekvens tvingas vissa bära blöja på jobbet. ”Det är inte bara deras värdighet som blir lidande; de riskerar allvarliga hälsoproblem”, skriver organisationen Oxfam America.

Ungefär 250.000 personer arbetar på amerikanska kycklingfabriker. Jobbet är dåligt betalt och de anställda löper stor risk för skador.

Men inte nog med det.

Enligt en ny rapport från organisationen Oxfam America, som kämpar mot fattigdom, nekas arbetare även toalettpauser på grund av de höga produktionsmålen, skriver Bloomberg och Forbes.

Organisationen har pratat med arbetare som berättar att de förlöjligas och hotas med avsked om de ber arbetsledaren om en toalettpaus. När de slutligen tillåts gå på toaletten tvingas de stå i kö och får bara begränsad tid för att uträtta sina behov, ibland fem till tio minuter.

Bajsat på sig

En del av arbetarna vittnar om att de har kissat och bajsat på sig på jobbet. För att undvika pinsamma situationer använder vissa blöja. Det förekommer också att anställda håller nere vätskeintaget på farliga nivåer för att inte bli kissnödiga. Chefer ska även ha uppmanat anställda att äta och dricka mindre.

Förhållandena är särskilt påfrestande för kvinnor som har mens eller är gravida.

De anställda riskerar medicinska problem som urinvägsinfektioner.

”Det är inte bara deras värdighet som blir lidande; de riskerar allvarliga hälsoproblem”, skriver Oxfam America.

Inte praxis

Ett av företagen som pekas ut i rapporten, Tyson Foods, uppger att man inte tolererar att anställda nekas gå på toaletten och att händelserna som nämns i rapporten inte är i enlighet med företagets policy eller praxis.

Ett annat av företagen, Perdue Farms, skriver:

”I fråga om toalettpauser så får våra medarbetare två 30-minuters raster under varje åttatimmarsskift. Om en medarbetare inte kan vänta till den schemalagda rasten och behöver använda toaletten får de tillåtelse att lämna ledet så snart som någon kan täcka upp för dem.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer