Arbetare bygger ett 737 Max-plan vid Boeings fabrik i Renton, Washington. Foto: Jason Redmond/TT

Anti-stall-systemet aktiverades i Etiopien-kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Haveriutredarna har nu kommit till en preliminär slutsats om vad som kan ha orsakat flygkraschen i Etiopien, där 157 människor dog i början av mars. Enligt Wall Street Journal, som haft insyn i utredningen, ska Boeing 737 Max-planets så kallade anti-stall-system aktiverats innan kraschen.

Delar av utredningen släpps först i början av nästa vecka, men Wall Street Journal kan redan nu rapportera om några av utredarnas preliminära slutsatser.

Flygplanets så kallade anti-stall-system, en ny funktion för just Boeing 737 Max-planen, ska ha aktiverats innan planet slog i marken.

Stall är termen för så kallad överstegring, en term för när ett flygplan förlorar lyftkraft och blir svårmanövrerat, något planets anti-stall-system ska varna för.

Alla piloter måste utbildas på nytt

Just problemen med systemet har diskuterats flitigt och tros även vara orsaken när samma typ av plan kraschade i Indonesien i oktober 2018.

Boeing har tidigare i veckan sagt att en planerad mjukvaru-fix ska lösa eventuella problem med systemet.

Det råder nu flygförbud för Boeing 737 Max-planen och flygplanstillverkaren säger också att man har tagit fram ett utbildningsprogram som alla 737 Max-piloter måste gå igenom innan flygförbudet kan hävas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Etiopien

Mer i ämnet