Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare från University of Chile har samlat prover från Antarktis mellan 2017 och 2019. Nu har de publicerat sina resultat kring riskerna med de resistenta bakterierna i den vetenskapliga tidsskiften Science of the Total Environment. Foto: Reuters/University of Chile

Antibiotikaresistenta ”superbakterier” upptäckta på Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt “hyperresistenta” bakterier i marken på Antarktis med ett naturligt skydd mot både antibiotika och desinfektionsmedel. Nu varnar man för riskerna med smältande isar i klimatförändringarnas spår.

– Mer och mer jordyta exponeras, vilket skulle kunna innehålla stora mängder bakterier med dessa ”hyperresistenta” förmågor, säger Andres Marcoleta, forskare vid University of Chile. 

Om de här förmågorna skulle överföras på ”vanliga” sjukdomsframkallande bakterier kan det få allvarliga konsekvenser, menar forskarna.

– I ett möjligt scenario så kan de här generna lämna den här reservoaren och se till att skapa och sprida smittsamma sjukdomar.

Mikroorganismer på Antarktis har länge intresserat forskare på grund av den stora mängden okända bakterier som legat i jord och is och som inte rörts på tusentals år. Men forskare oroas även vad de här uråldriga bakterierna har för hemligheter och hur de skulle integrera med mänskligheten om de sprids.

Hör forskaren om riskerna med de nya bakterierna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.